Stránka 1 z 2

Uzený bůček - první uzení v Mor. Berouně

PříspěvekNapsal: 04 srp 2012, 15:04
od Mánek
Využil jsem nabídky souseda k použití jeho udírny, koupil něco málo bůčku a pustil se do toho...

Suroviny:

vepřový bok,
česnek,
sůl,
5% solný lák

Popis přípravy:
Vepřový bok nakrájíme na šrůtky o váze cca 1 kg, vetřeme do nich sůl a rozetřený česnek, uložíme je do chladu a necháme tři dny v chladu odležet. Poté kusy boku naskládáme do nepoškozené smaltované, porcelánové, kameninové nebo skleněné nádoby, zalijeme lákem, aby bylo maso zcela potopeno, uložíme při teplotě do 5°C a každý den je přeložíme. V láku necháme maso odležet 10-14 dní. Proleželé šrůtky prohřejeme vložením asi na 60 minut do vody teplé 80-90°C, pak je zavěsíme na háčky za žeberní část a necháme okapat od zbytku vody. Zavěsíme na hole a vložíme do udírny vyhřáté na 90°C. Po oschnutí v udírně volně udíme kouřem z tvrdých pilin 3-4 hodiny při teplotě kolem 60°C, až bůček získá zlatožlutou barvu.

Jak to dopadlo, je vidět tady:

Re: Uzený bůček - první uzení v Mor. Berouně

PříspěvekNapsal: 04 srp 2012, 15:43
od j3david
Jéééžiši - to je tááák nezdravé!! Hned bych si dal.

Re: Uzený bůček - první uzení v Mor. Berouně

PříspěvekNapsal: 04 srp 2012, 15:58
od drobek
Nemohu než souhlasit s J3Davidem. HP Souseda mám, ale bez udírny. Je to mizera. :lol:

Re: Uzený bůček - první uzení v Mor. Berouně

PříspěvekNapsal: 04 srp 2012, 18:38
od miska12
Njn.Soused se odstěhoval do Moravského Berouna.

Re: Uzený bůček - první uzení v Mor. Berouně

PříspěvekNapsal: 04 srp 2012, 19:05
od drobek
A to se smí, mírnyx týrnyx? :roll: