Anglická slanina

O uzeni či sušení masa, ryb, klobásek, sýra a všeho ostatního.

Anglická slanina

Příspěvekod Mánek » 28 srp 2012, 07:27

Já vím, že mi Drobek zase vynadá, ale co s tím už nadělám, že... BB


Ingredience:
10 kg bůčku s kůží,
300 g česneku

Solící směs:
1000 g soli,
30 g dusičnanu (KNO3),
30 g práškového cukru

Solný lák:
10 l vody,
300 g soli

Popis přípravy:
Bůček i s kůží nakrájíme na obdélníky o váze cca 500 až 1000 g a vetřeme do nich polovinu prolisovaného česneku. Suroviny na solící směs dobře promícháme a vetřeme pečlivě do jednotlivých šrůtek. Nasolené šrůtky podložíme hranolky dřeva a vyrovnáme na sebe křížem do hraničky. Uložíme nasucho v chladu při teplotě maximálně do 4°C na tři dny, poté proložíme zbývajícím česnekem nakrájeným na plátky a necháme ještě jeden den uležet. Připravíme si 3% solný lák svařením 10 litrů vody a 300 g soli, vychladíme a vychladlým lákem zalijeme šrůtky natlačené do nerezové nebo smaltované nádoby. V láku slaninu necháme zrát po dobu nejméně 4 týdnů opět při teplotě do 4°C. Během zrání jednotlivé šrůtky překládáme a kontrolujeme, aby nedošlo ke zkažení. Pokud by se lák tzv. "zvrhnul", je třeba jej ihned vylít, maso omýt a zalít novým čerstvým lákem. Vyzrálé šrůtky před uzením vložíme na 30 minut do vody teplé 80°C aby se ovlažily a poté pomocí ostrého nože odstraníme žebra. Do zářezů po žebrech je možno vetřít plátky česneku scezené z láku, aby byla slanina pikantnější. Pomocí hladké strany paličky na maso zaklepeme zářezy po žebrech do roviny, šrůtky obrátíme a opět hladkou stranou paličky vyklepeme přes kůži do roviny. Maso zavěsíme přes kůži na háčky, zavěsíme do udírny vyhřáté na 50°C a necháme oschnout. Potom udíme studeným kouřem dva až tři dny, dokud není slanina tmavě zlatohnědá.

HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Anglická slanina

Příspěvekod drobek » 28 srp 2012, 14:57

Tak abych tě nezklamal, co propána budu dělat s 10 kilama bůčku? :lol:
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1913
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Anglická slanina

Příspěvekod Mirďa » 28 srp 2012, 15:14

No já bych ho snědl :lol: HP :AD
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 288
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín

Re: Anglická slanina

Příspěvekod drobek » 28 srp 2012, 15:37

Mirďo, já taky. HP Ale kdybych to nepodotkl tak zklamu Mánka, no a uznej, to nemůžu. BB
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1913
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Anglická slanina

Příspěvekod Mirďa » 28 srp 2012, 15:54

To víš že jó, Mánka sklamat nemůžeš :lol:
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 288
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín

Další

Zpět na Připraveno v udírně, sušičce

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x