Stránka 1 z 1

Horácké klobásy

PříspěvekNapsal: 20 bře 2013, 20:58
od Mánek
Počasíčko už nám přeje blbnout i venku, ale stále ještě je vhodné pro hrátky s nakládaným masem. No a tak zase jednou jeden recept na klobásky, protože jsem na ně dostal chuť.

Suroviny:
1500 g předního libového hovězího masa,
3000 g vepřového boku bez kůže,
500 g libové vepřové plece bez kůže a kostí,
500 ml vody,
vepřová střeva

Koření:
28 g soli,
1 g pepře,
7 g sladké papriky,
2 g pálivé papriky,
0,5 g cukru,
0,2 g kardamomu,
7 g třeného česneku

Příprava:
Hovězí i vepřové nakrájíme na kostky o hraně asi 10 mm a dáme každé zvlášť do mísy. Každé maso prosolíme polovinou soli a necháme v chladu odležet do druhého dne. Hovězí maso pomeleme dvakrát přes paštikovou šajbu, přidáme k němu hodně studenou vodu, všechno koření a dobře promícháme, nejlépe v sekacím robotu. Vmícháme vepřové maso a směs necháme opět uležet do druhého dne v chladu. Rozleželou směs plníme do střívek a děláme cca 30 cm dlouhé klobásy, které na konci zašpejlujeme nebo přehnutím kousku prázdného střeva slepíme, poté uprostřed zaštípneme a přetočíme. Udíme v udírně vyhřáté na 65°C do zlatohněda, potom je provaříme ve vodě horké 75°C po dobu 20 minut a necháme vychladit. Vychladlé klobásy zavěsíme opět do udírny a udíme 3 dny studeným kouřem o teplotě asi 40°C.

HP

Re: Horácké klobásy

PříspěvekNapsal: 21 bře 2013, 10:04
od Mirďa
Udit 3 dny? No to by v tom uzáku zůstaly akorát ty špejle :lol:

Re: Horácké klobásy

PříspěvekNapsal: 21 bře 2013, 11:04
od j3david
Sliny se sbíhají, ale jako hrdý majitel udírny Bradley zakoupené u Mirdi se nad tou dobou uzení taky podivuji a počítám. Za hodinu se prostřebují tři pilinové peletky. To je třicet korun. Za tři dny 3 x 24 x 30 = 2160 Kč jenom za peletky. Nepočítaje elektriku. Nepočítaje náklady na maso a další suroviny. Nepočítaje peletky na první zauzení. No nevím, ale asi si nechám zajít chuť. Myslím že kdybych si zajel na klobásu k Mánkovi, tak i s cestou to vyjde levněji.

Re: Horácké klobásy

PříspěvekNapsal: 21 bře 2013, 12:37
od Mirďa
Tak to se u Mánka potkáme :lol: Já myslím že se Mánek uklepl a mělo tam být tři hodiny. Protože celkem udím, tak vím že když po procedůře (Udíme v udírně vyhřáté na 65°C do zlatohněda (cca vdě hodinky), potom je provaříme ve vodě horké 75°C po dobu 20 minut a necháme vychladit) budu grilovat klobásky tři hodiny na 40 stupňů, tak to musí víc než stačit. Typuju že po třech dnech budou klobásky celkem seschlé a protože se odpaří zbylá voda, tak i celkem tvrdé. No ale možná to je právě cíl. Co já vím, tak bych je do tří dnů sežral, tudíž i kdybych chtěl, tak kýženého výsledku i pri nejlepší vůli nedosáhnu :lol:

Re: Horácké klobásy

PříspěvekNapsal: 23 bře 2013, 14:08
od Mánek
Nu, abych pravdu řekl, já je nikdy už podruhé neudil, protože udírna byla trochu z ruky. Ale původní recept tak praví, takže asi jde o to vysušení, aby nám vydrželo (což tedy u nás taky nehrozí, v tom jsem zajedno s Mirďou! :D)...