Stránka 1 z 3

Turista v pepřové krustě

PříspěvekNapsal: 13 pro 2013, 17:04
od j3david
Jakožto hrdý majitel udírny Bradley jsem zahájil udicí sezonu. Kromě obligátních bůčků, krkoviček a kuřecích čtvrtek jejichž uzení je už dávno zde popsáno jsem se radil s "mým" řezníkem co jakože vyzkoušet dále. Poradil - koupit šišku turistického salámu, nebo koňského salámu a udělat ji tak jak je popsáno níže. Já jsem pro tentokrát použil ten turisťák, ale s koňákem to musí taky dopadnout dobře.
Celou šišku jsem musel rozkrojit na dvě půlky protože by se do udírny na výšku nevešla. Což mi umožnilo trochu improvizace, druhou půlku jsem mírně pozměnil v tom, že místo doporučené pepřové směsi jsem použil koření do masa které jsem si přivezl z Turecka. Co v té "Turecké" směsi je nevím, určitě obsahuje nějakou pálivou papriku nebo trochu chili.
Stejně tak by asi šlo použít nějaké koření aromatické jako například provensálskou směs. No - příště.

Takže:
Celá šiška turisťáku
Několik lžic medu
Koření podle řezníka: hrubě nadrcený pepř, kuličky koriandru v poměru 5:1, trocha pomerančové kůry.
variantní koření: Turecká směs, provensálské koření, bylinky ze zahrádky, prostě zapojte fantazii.

Příprava - šiška salámu se svlíkne ze "střívka" ono to žádné střívko není, je to nějaký takový igelit a krz něj by se to stejně neproudilo. Oplést provázkem aby se to dalo zavěsit.
1-IMG_3501.JPG
1-IMG_3501.JPG (65.17 KiB) Zobrazeno 9824 krát

Ve vodní lázni rozehřát med a stětcem napatlat na salám.
1-IMG_3502.JPG
1-IMG_3502.JPG (77.05 KiB) Zobrazeno 9824 krát

Nechat chvíli viset aby med vychladnul a přestal stékat
1-IMG_3503.JPG
1-IMG_3503.JPG (68.56 KiB) Zobrazeno 9824 krát

Obalit v koření - bez milosti a důkladně
1-IMG_3504.JPG
1-IMG_3504.JPG (107.16 KiB) Zobrazeno 9824 krát

Připraveno do udírny
1-IMG_3505.JPG
1-IMG_3505.JPG (78.45 KiB) Zobrazeno 9824 krát

Uzeno šest hodin na 60 stupňů. Protože mám možnost výběru, zvolil jsem dubové dřevo ze sudů od whisky které Mirďa dodává ve "Světě grilů"
1-IMG_3506.JPG
1-IMG_3506.JPG (85.04 KiB) Zobrazeno 9824 krát

A nakrojeno ještě teplé hned vedle grilu
1-IMG_3507.JPG
1-IMG_3507.JPG (74.04 KiB) Zobrazeno 9824 krát


No co budu povídat ... chuť vám ani nebudu popisovat, stejně byste mi nevěřili.

Re: Turista v pepřové krustě

PříspěvekNapsal: 14 pro 2013, 03:16
od jednorožec
Hezky zdokumentováno a určitě to chutná skvěle.
Nemohl bych se ale zbavit otázek, co to vlastně láskyplně meduji, obaluji, provázkuji a udím. Je možné, že si kladu nadpříliš otázek a že mám sklony ke kontrole všeho! :-)

Re: Turista v pepřové krustě

PříspěvekNapsal: 14 pro 2013, 05:01
od j3david
Ale no samozřejmě že to není zrovna vzor zdravé výživy (jako ostatně žádné uzení, byť domácí). Uvedl jsem to jako možnost jak "taky" využít udírnu. Šlo opravdu o doplnění udící kapacity nějakou relativně levnou pochutinou ... a příležitost pozvednout levný salám na trochu "luxusnější level". Nic víc, nic míň. Ono jinak na uzení masa není nic moc co popisovat, vše už bylo řečeno, tak proto tento můj nezdravý výlet do sféry nezdravých hříchů kde hold vše pod kontrolou není ... kajícně uznávám.

Re: Turista v pepřové krustě

PříspěvekNapsal: 14 pro 2013, 11:08
od Mánek
Pro jednorožec: Jedná se o polosuchý turistický salám. Opravdu to není naporcovaný a do střeva nacpaný milovník turistických tras! :AD

Re: Turista v pepřové krustě

PříspěvekNapsal: 14 pro 2013, 11:18
od j3david
:AD Jeežiši - no tak takováto možnost záměny mne ani ve snu nenapadla. Díky za upřesnění.