Poslední (už jarní) uzení.

O uzeni či sušení masa, ryb, klobásek, sýra a všeho ostatního.

Poslední (už jarní) uzení.

Příspěvekod j3david » 15 bře 2014, 08:39

Tak jak se nám už blíží jaro. JARO! pomalu končí udicí sezona, začne sezona grilovací. Než vytlačím gril z garáže a zaparkuju udírnu provedl jsem ještě jednou uzení. Nevím jaký nový, objevný recept k uzení napsat, už tady vlastně bylo řečeno vše. Takže jenom snad pár údajů:

Uzen vepřový bok bez kosti a s kůží, krkovička, dvě půlky kapra který ještě zbyl po vánocích.
Nasoleno směsí "Bradley Demedera Cure" - 22g na kilo, nasoleno nasucho, zavakuováno, v ledničce ignorováno 10 dnů.
Kapr naložen do láku vytvořeného rozpuštěním "Demedera Cure" v koncentraci 2%, den před uzením.
Uzeno v udírně Bradley na 50-60 st.C cca 7 hodin, použity pelety Bradley "whisky oak" ... prý jsou vyrobeny ze dřeva starých whiskových sudů ... no voní úžasně.

A dále už jenom fotoreportáž:

1-2014-01-20-013.jpg
1-2014-01-20-013.jpg (25.51 KiB) Zobrazeno 8494 krát

Nasoleno, zavakuováno, ponecháno osudu v ledničce dva týdny

1-2014-01-25-014.jpg
1-2014-01-25-014.jpg (29.93 KiB) Zobrazeno 8494 krát

Ovlaženo v horké vodě, ponecháno cca 30 minut oschnout

1-2014-01-25-015.jpg
1-2014-01-25-015.jpg (29.73 KiB) Zobrazeno 8494 krát

Naládováno do udírny

1-2014-01-25-016.jpg
1-2014-01-25-016.jpg (30.27 KiB) Zobrazeno 8494 krát

Výsledek ... v popředí půlka kapra

1-2014-01-25-017.jpg
1-2014-01-25-017.jpg (28.46 KiB) Zobrazeno 8494 krát

A další ... krkovička, bůček a v pozadí slivovice banan;
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Poslední (už jarní) uzení.

Příspěvekod Mánek » 15 bře 2014, 11:14

Hezká práce! A slivka na zapíjení je nutnost, přece se neudusíš! :AD
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Poslední (už jarní) uzení.

Příspěvekod Mirďa » 15 bře 2014, 11:55

To mi nedělej, slintám tady a mám neskutečný hlad....

Ty briketky Whisky-dub, fakt jsou tak voňavé? na tom mase to je poznat oproti například jabloni nebo třešni?
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 277
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín

Re: Poslední (už jarní) uzení.

Příspěvekod j3david » 15 bře 2014, 12:04

Fakt jo ... je to to nejlepší co jsem zatím zkoušel. Třešeň ale nevím, tu vyzkouším někdy později. Jabloň je taky dobrá, ale whisky-dub jednoznačně zatím vede
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Poslední (už jarní) uzení.

Příspěvekod Mirďa » 15 bře 2014, 13:01

Tak to mě těší že spokojenost s whisky... :lol:
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 277
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín

Další

Zpět na Připraveno v udírně, sušičce

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků

cron

x