Čirá rybí polévka z Kampy

Čirá rybí polévka z Kampy

Příspěvekod Mánek » 28 črc 2017, 07:43

0.jpg


Suroviny:
2-3 skelety z bělomasé ryby,
1 cibule,
1 palička česneku,
2 lžíce oleje,
2 větší mrkve,
1 fenyklová bulva,
sůl,
1 bobkový list,
4 kuličky nového koření,
4 kuličky pepře,
1/2 lžičky celého anýzu,
50 ml suchého bílého vína

Na knedlíčky:
100 g másla,
2 rohlíky pokrájené na kostičky,
50 ml mléka,
2 vejce,
špetka muškátového květu,
1 lžíce nasekaného kopru,
mořská sůl,
čerstvě mletý pepř,
200 g pevné bělomasé ryby

Popis přípravy:
Nejdříve si připravte rybí vývar. Sice se vaří dlouho, ale výsledek stojí za to, navíc se dá připravit dopředu či zamrazit. Rybí skelety dejte do menšího pekáčku. Cibuli i se slupkou rozřízněte napůl a stejně tak paličku česneku. Řeznou stranou nahoru položte k rybím kostem a v troubě předehřáté na 200 °C nasucho pečte asi půl hodiny dozlatova.

V hrnci na oleji opékejte dvě minuty nahrubo pokrájenou jednu mrkev, přidejte nahrubo pokrájenou půlku fenyklu, koření a ještě další minutu míchejte. Zalijte jedním a čtvrt litrem vody, přidejte kosti, cibuli a česnek z pekáčku, osolte a na nejmenším plameni nechte táhnout těsně pod bodem varu, polévka se nesmí vařit. Během varu sbírejte pěnu a po třech až pěti hodinách přeceďte přes jemné plátýnko. Cílem je čirý, silný vývar barvy světlého čaje.

Na knedlíčky v pánvi na másle krátce opečte kostičky pečiva dozlatova. Dejte i s máslem do misky a pokropte mlékem. Ze dvou bílků ušlehejte pevný sníh. Do mísy k pečivu dejte žloutky, špetku muškátového květu, kopr, sůl, pepř a rybu nakrájenou na malé kostičky.
Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky a uvařte je zvlášť na páře (polévku by vám jinak zakalily).

Zbývající mrkev a fenykl nakrájejte na úhledné nudličky a uvařte v připraveném vývaru. Když je zelenina měkká, vlijte víno a vypněte. Do talířů rozdělte knedlíčky a zalijte je rybí polévkou se zeleninou.

Něco navíc:
Ještě vytříbenější chuti docílíte, když po přidání koření odhrnete zeleninu na stranu, na dno hrnce nalijete 50 ml pernodu nebo jiného anýzového likéru a zapálíte ho. Pak teprve zalijete vodou.


HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Zpět na Polévky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x