Stránka 1 z 2

Štědrovečerní tradiční polévka z kapra

PříspěvekNapsal: 04 pro 2010, 20:40
od babi
50g másla na smažení zeleniny
160g polévkové zeleniny (mrkev, kořenovou petržel a nejvíce celeru), očištěnou a na jemné nudličky nakrájenou
sůl a bílý pepř
40g másla na zásmažku
40g mouky
kapří játra
jikry, nebo mlíčí
rybí hlava a jakékoliv odřezky + vodu na vaření
na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
pažitka, nebo petrželka
250g květáku (nemusí být), rozebraného na malé růžičky

Postup
Hlavu kapra zbavenou skřelí a jakékoliv odřezky z kapra uvaříme po 10min. Během vaření sbíráme šum. Vývar slijeme, prochladlou rybu dobře obereme a dáme stranou. Vývar také uschováme.

Zeleninu usmažíme na másle a potom ji vložíme do vařícího vývaru z hlavy a povaříme. Přidáme obrané maso. V malém kastrolku připravíme jíšku, přidáme do polévky a dobře povaříme.

Vnitřnosti (mlíčí, nebo jikry) dobře oprané a blan zbavené, nakrájíme na kousky a dáme do kastrolku s vodou povařit asi 20min. Potom je slijeme (jikry našleháme vidličkou) a vložíme do vývaru se zeleninou. 10min. před ukončením vaření vše osolíme, opepříme a přidáme květák rozebraný na růžičky. Je-li nutné, dolijeme vodou.

Před koncem vaření přidáme muškátový oříšek, zelenou pažitku a horkou polévku podáváme s ¨Piškotovým svítkem¨, nebo jenom do zlatava osmaženou houskou nakrájenou na kostičky.

P.S.: Snažte se koupit jikrňáče. Je-li jiker mnoho, tak je můžete zmrazit, nebo z nich připravit třeba řeckou rybí pomazánku ¨Taramosaláta¨.
Můj manžel měl předštědrovečerní úkol mimo zakoupeni krasne jedličky na statosti koupit kapřici a vždycky jikrňačku donesl. Nejspíš pro zasmání; jeden rok byl však někde na služební cestě a tak jsem nakupovala já. Doma jsme už měli 3 kapry/kluky zmražené, já byla trochu zoufalá a tak mě napadlo kaprům smáčknout řiťku a ejhle z jedné lezly jikry ;o) V rybárně to ovšem něměli rádi, ale já už měla svoji kapřici/jikrňáčku a věděla jsem, že mě pochvala nemine ;o) Později nám Manek poradil, že jikrnačka se u kaprovitých ryb pozná podle tvaru řitního otvoru. Mlíčňák má řitní otvor jako čárku
(-), jikrnačka kulatější (o-), asi takhle…

Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra

PříspěvekNapsal: 04 pro 2010, 21:07
od Mánek
Babi, děkuji za citaci! ;)

Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra

PříspěvekNapsal: 05 pro 2010, 18:27
od babi
No, co je fakt, to je fakt a to se neda uprit :)

Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra

PříspěvekNapsal: 06 pro 2010, 08:41
od Brutzel-Svejk
Urcite vyzkousim, jeste jsem polevku z ryb nedelal.

Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra

PříspěvekNapsal: 16 pro 2010, 04:48
od kikimor
Ano, tato polévka musí být výborná. Mohu-li poradit, zkuste do skoro hotového díla poslat neslazené zahuštěné mléko(tatra, salko), při podávání ozdobte listovou petrželkou. Knedlíčky dělám z bílého toustového chleba bez kůrek, se smetanou, vajíčkem, muškátem, bílým pepřem, solí a trochou uvařeného rybího masa.