Stránka 1 z 3

Hovězí pečeně po italsku

PříspěvekNapsal: 06 čer 2012, 22:29
od drobek
Podle America's Test Kitchen
Poněkud pracné, ale v tomto případě je výsledek úměrný námaze, když se chcete vytáhnout.
Rajčata, červené víno a česnek se navzájem doplňují v italské pečeni, jedno nepřekrývá druhé. Směs konzervovaných rajčat, rajské šťávy a rajčatového protlaku tvoří bohatou hustou omáčku, která perfektně doplňuje italskou roštěnou. Vložení celé hlavy česneku do hrnce jemně navoní maso a omáčku v našem receptu. Dušení v troubě místo na hořáku plotny zajistí rovnoměrné vaření a nepřipálení omáčky.
Každý kus masa se vaří jinak, takže kontrolujeme pečeni po prvních dvou hodinách. Pokud cítíte jen malý odpor při píchnutí vidličkou, je to hotovo. Světlá sladší červená vína, jako je Merlot nebo Beaujolais, jsou nejlepší a nejvhodnější pro tento recept.
italska rostena.jpg
italska rostena.jpg (26.61 KiB) Zobrazeno 8145 krát


Ingredience:
3/4 kg krkovičky bez kosti (Hovězí krk)
2 lžíce oleje
1 střední cibule, nakrájená
1 řapík celeru, nakrájená nadrobno viewtopic.php?f=64&t=2194
½ kg žampionů
2 lžíce rajského protlaku
1 plechovka (40 dkg) rajčat
1/2 hrnku rajské šťávy
2 lžíce cukru
1/2 hrnku vody
1 hrnek červeného vína (jakého je výše v úvodu)
1 velký celý česnek (celá hlava), vnější slupka co by odpadla odloupnutá, přepůlený
1 větvička čerstvého tymiánu
1 větvička čerstvé rozmarýny
sůl
hrubý pepř

Návod k použití:
Dejte rošt v troubě asi doprostřed, rozehřejte troubu na 150°, maso osušte.
V kastrolu s kovovýma ušima rozpalte olej až začne lehce kouřit. Opečte maso ze všech stran a přesuňte na talíř vedle. Osolte a opepřete.
Snižte oheň a na oleji v kastrólu opečte do průhledna cibuli, celer, houby na čtvrtky a protlak, až vše změkne. Přidejte rajčata z plechovky, rajskou šťávu, cukr, polovinu vína, česnek a tymián. Vraťte maso do hrnce a uveďte do mírného varu. Potom překryjte kastrol plastikovou folií, na to poklici a dejte do trouby.
Pečte až je maso měkké, 2 1/2 – 31/2 hodiny, maso po hodině obraťte. Pak odstraňte poklici a pečte ještě 30 minut, po dvaceti minutách stáhněte tuk svrchu. Maso přeneste na krájecí prkno, překryjte alobalem. Do kastrolu dejte zbývající víno, přiveďte do varu a vařte až omáčka zhoustne, asi 12 minut.
Hlávku česneku vyndejte, vymáčkněte česnek na talířek a rozmačkejte na pastu. Do kastrolu přidejte rozmarýn a dvě minuty povařte. Pak vyndejte rozmarýn i tymián, česnekovou pastu dejte do kastrolu a dobře rozmíchejte. Osolte a opepřete podle chuti.
Maso nakrájejte na centimetrové plátky, nebo prostě natrhejte. Přelijte omáčkou a setvírujte.

Podávejte s rýží, bramborami, těstovinami, gnocci, jsou i tací kteří na rozdíl ode mne jedí i polentu. :lol:

Re: Roštěná po italsku

PříspěvekNapsal: 07 čer 2012, 10:49
od Dag
Já tady na chalupě nemám troubu, jen remosku, ale jak jsem si recept četla, myslím, že remoska bude vyhovovat.
Je to krásný předpis a bude to krásná večeře. Jediný problém mám s tím, že tady na venkově se nedá řapíkatý celer koupit a podle toho, co mně říkala dcera je to podstatný rozdíl v chuti. Zkusím spodní část stonku normální bulvové natě, ale asi to nebude ono.
Je mně to líto, protože jak jsem již napsala, je to krásný předpis.

Re: Roštěná po italsku

PříspěvekNapsal: 07 čer 2012, 10:54
od Dag
Vezla jsem sousedku do městečka na nákup a ta mně celou cestu povídala jak dělá odpalované noky......myslím, že k tomuto báječnému jídlu by byly tak akorát.
Bude-li svítit slunce, prostřu na zahradě.

Re: Roštěná po italsku

PříspěvekNapsal: 07 čer 2012, 14:05
od drobek
Milá Dag, nelam si s tím hlavu. BB Řapíkatý celer má trochu jinou chuť, to je pravda, však proto těžko sháním tady v Americku kořenový celer do českého vaření. A když ho mají, ptá se odbornice u kasy co to je? :AD
Když použiješ nať od kořenu bude to hodně, hodně podobné. HP BB

Re: Roštěná po italsku

PříspěvekNapsal: 08 čer 2012, 10:45
od jaga
Drobku, tys mně doběhl :) ...málokdy jím hovězí maso, poslední tři dny na ně mám strašnou chuť a teď, když jsem četla roštěná po italsku, jsem zajásala...a ty: vraž do toho KRKOVICI :o
ale recept je to úžasný, jdu koupit hovězí líčka a udělám variaci na italskou roštěnou...můžu to tak nechat šéfe? HP
a Dag, nápad s odpalovanými noky je nádhera, jakpak je budeš dělat? Děkuji předem za sdílení zkušeností BB