Stránka 1 z 3

Fingersteaky

PříspěvekNapsal: 11 dub 2013, 17:33
od drobek
Nejdřív co to jsou fingersteaks? Anglicky je finger prst a tyhle steaky jako prst jsou, zároveň se fingerfood říká jídlu, které se jí rukama. V tomhle případě jsou pro pojmenování hned dva důvody, tvar a jí se to rukama, bez příboru. Podávají se v barech a hospodách, s hranolky a ranch omáčkou.
Torch.jpg
Torch.jpg (34.54 KiB) Zobrazeno 6368 krát

Tady to celé vzniklo, v baru Torch,(pochodeň). Kdysi tamější kuchař Milo tohle jídlo vymyslel, dnes je známé po celé Americe. Od těch časů se Torch moc změnil, Milo už tam není, bar je dnes striptýzový podnik. Kdysi nám kdosi řekl, že tam mají fingersteaks úplně nejlepší. Zašli jsme tam a jen se divili kam jsme to vlezli. Dali jsme si tu proslulou dobrotu a musím říct že to byly ty nejhorší fingersteaks co jsem kdy ochutnal. Už to použité maso nebylo svíčková, ale podivné zauzlované a hlavně nerozkousatelné. Že by nám tím chtěli naznačit že tam nemáme co dělat? Teda hlavně Anička. :AD

Suroviny:
1 1/2 šálky mléka
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sušené majoránky
2 lžíce soli
1 lžička cayanského pepře
3/4 lžíce Worcesterské omáčky
2 1/2 šálky mouky
4 šálky olej na fritování
1 ¼ kg hovězí svíčkové, nakrájené na 2 x 2 x 5 cm proužky. Napříč vlákna, na to jsem zapomněl

Postup:
Smíchejte mléko, tymián, majoránku, sůl, sůl, červený pepř a Worchester v misce.
Vmíchejte postupně mouku dokud směs nedosáhne hustotu těstíčka na smažení. Dejte do lednice odležet asi na 1 až 2 hodiny.
Předehřejte olej ve velkém hrnci na 190°C.
Namočte každý kousek hovězího masa v těstíčku a jemně vnořte do horkého oleje. Smažte v malých dávkách (4-8 aby se neslepily) dozlatova, asi 5 minut.
Pak je vylovte drátěnou naběračkou a dejte další várku do oleje. Aby hotové nevystydly je nejlépe je skladovat na drátěné mřížce v troubě asi 90°teplé.
Dbejte pečlivě na teplotu oleje, když je moc studená výsledek bude hrozně mastný, když bude moc teplý osmaží se svrchu rychle a vevnitř to bude nedodělané.
Podávejte s hranolky a tatarkou, nebo ranch dresingem (http://grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=83&t=2393) může být ochucený něčím pálivým, křenem....

Poznámka: Já sám fritovací hrnec nemám, ale docela krásně to jde v normálním hrnci na plynu, s vloženým teploměrem.
fingersteaks.jpg
fingersteaks.jpg (31.87 KiB) Zobrazeno 6368 krát

Re: Fingersteaky

PříspěvekNapsal: 12 dub 2013, 12:56
od Mirďa
A je to, zítra bude oběd :AD Předpokládám že těch 5 cm je krájeno po vláknu.

Re: Fingersteaky

PříspěvekNapsal: 12 dub 2013, 15:27
od drobek
Už jsem opravil na co jsem zapomněl, napříč vlákna, aby se to hezky oddělovalo. Jí se to rukama, takže se ukusuje.

Re: Fingersteaky

PříspěvekNapsal: 12 dub 2013, 16:40
od j3david
No to musí být pochoutka takhle k pivu .... Nicméně něco na gril by nebylo? U nás konečně vypuklo jaro, sněhu je sice někde ještě po kolena (když si kleknu), ale Gril mám už vytlačený z garáže. Já bych griloval až bych brečel.

Re: Fingersteaky

PříspěvekNapsal: 12 dub 2013, 17:25
od Mirďa
A já už griloval a brečel štěstím.....
Sem to nevydržel a na krámku vytlačil gril, hodil na něj kus krkovičky jen tak se solí a pepřem, no to bylo žrádlo...