Guláš tak trochu na mexický spôsob s údenou fazuľou

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Guláš tak trochu na mexický spôsob s údenou fazuľou

Příspěvekod svato » 15 pro 2013, 16:36

Onehdy som na trhu videla predávať údený cesnak, zo zvedavosti som ho kúpila a predávajúci mi povedal, že má aj údenú fazuľu, ktorá má byť "to pravé" na mexický guláš, neviem čo by na to povedal Maňana, ale Judkin priateľ to predsa len skúsil:

Na cca 10 "chlapských" porcii potrebujeme:
Údená fazuľa: 1,5 kg
Hovädzie mäso na guláš: 1 kg
Slanina: 250 g
Klobása: 150 g
Vývar z kostí + obraté mäso z kostí: cca 1,5 L + cca 200 g (my sme použili kosti z muflóna)
Cibuľa: 3 ks veľká
Paprika: 3 ks (pcr)
Rajčiny: cca 0,8 kg (použili sme konzervované)
Soľ, mletá paprika, čierne mleté korenie, mletý koriander + koriander vňať, šalvia, cesnak, chilli, bobkový list, olej
Strúhaný syr, kyslá smotana, čerstvá petržlenová vňať.

Fazuľu sme si večer pred varením namočili (voda cca 2 cm nad povrchom fazuľe) a pripravili sme si vývar z kostí, ktorý sme varili pokiaľ sa dalo mäso z kostí ľahko obrať.
Fazuľu sme uvarili vo vode v ktorej sme ju namáčali aby sme neprišli o údenú arómu spolu s bobkovým listom a soľou cca 1 hod.
Nadrobno nakrájanú cibuľu sme si usmažili do sklovita až zlatista a pridali sme na kocky nakrájané hovädzie mäso (mäso sme osolili, pridali mleté čierne korenie, mletú papriku, šalviu, mletý koriander) pokiaľ sa neuzavreli póry. Potom sme pod zavretou pokrievkou dusili cca 1,5 hod až pokiaľ nezmäklo . Podľa potreby podlievame vývarom z kostí. Tesne pred dokončením hovädzieho mäsa sme pridali 3 strúčiky nadrobno nesekaného cesnaku na hrubšie nakrájanú slaninu a na kolečká nakrájanú klobásu a dosmažili na panvici cca 15 - 20 min. Na posledných 5 min sme pridali do panvice obraté mäso z kostí.
Do fazule sme pridali mäsovú zmes, na prúžky nakrájanú papriku, 3 strúčiky roztlačeného cesnaku, rozdrvenú vňať z koriandra, zbytok vývaru a priviedli do varu. Po zovretí pridali rajčiny a cca 10 min varili. Podľa potreby dochutiť soľou, korením, chilli, koriandrovou vňaťou.

Podávame s chlebom v hlbokom tanieri posypané syrom s kopčekom kyslej smotany a ozdobené petržlenovou vňaťou.

Prajem dobrú chuť :-) Michal

P.S. Ja by som tú smotanu a syr nedávala, ale na druhej strane, nebolo to tam zlé. Svato
Uživatelský avatar
svato
Grillman
 
Příspěvky: 109
Registrován: 11 lis 2010, 16:35

Re: guláš tak trochu na mexický spôsob s údenou fazuľou

Příspěvekod j3david » 15 pro 2013, 17:38

Já bych měl dotaz tak trochu "off topic". Uzené fazole, uzený česnek ... nevíte někdo zda to lze vyrobit doma v udírně? Teda jsem přesvědčen že jo, ale dotaz zní JAK? Jednoduše česnek a fazole do udírny? To se mi moc nezdá. Anebo je v tom nějaký fígl, finta apod.?
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 255
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: guláš tak trochu na mexický spôsob s údenou fazuľou

Příspěvekod svato » 15 pro 2013, 18:06

ak bude dotačný pán zase v sobotu na trhu, opýtam sa
Uživatelský avatar
svato
Grillman
 
Příspěvky: 109
Registrován: 11 lis 2010, 16:35

Re: guláš tak trochu na mexický spôsob s údenou fazuľou

Příspěvekod drobek » 16 pro 2013, 10:34

Copak ten česnek bych ještě pochopil, ale jak se dostane ten čmoud do fazolí ???
Nějak to asi funguje a škoda, že ten trh u nás není, rád bych to ochutnal. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1935
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: guláš tak trochu na mexický spôsob s údenou fazuľou

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 16 pro 2013, 11:31

Myslim, ze je to lehce predvarene, okamzite zchlazene a predpokladam, ze se to da udelat i v kulovem grillu.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1116
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Další

Zpět na Hovězí maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

x