Chile Con Carne neboli praděd gulášů

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Chile Con Carne neboli praděd gulášů

Příspěvekod Manana » 28 lis 2010, 18:20

Našel jsem tady na stránce tři odkazy na chilli con carne, ale recept jsem tu nenašel. Protože si myslím, že by v této kuchařce tenhle recept měl být, přidávám ho sem i s komentářem.
Množství je asi tak pro 6 osob.

Suroviny

špek 150 g
cibule 3 ks velké
česnek 4 stroužky
chile papričky sušené - dle chuti
maso hovězí 700 g předního
rajčatová šťáva 300 ml
kmín drcený 1 lžička
sůl
fazole červené v konzervě 800 g
sýr čedar 100 g strouhaného
paprika zelená špičatá 600 g slovenská opečená
oregáno 1 lžíce

Postup:

Slovenské pálivé papriky opečme na tálu a oloupeme (viz odkaz Jak oloupat papriky a rajčata). Špek nakrájíme na drobné kostičky a v hlubší pánvi na něm osmažíme oloupanou a sekanou cibuli a česnek dozlatova. Pálivé chile papričky utlučeme v hmoždíři, přidáme k cibuli s paprikou a trochu osmažíme. Přidáme mleté maso a s cibulí prudce opečeme, až ztratí barvu, pak pánev přikryjeme a pomalu dusíme, až se nám maso na dně začne připékat. Pánev na chvíli odstavíme a pak připečené maso rozmícháme do masa. Takto necháme maso bez podlévání několikrát připéct. Pak přidáme sekané oloupané papriky a přesmažíme je, přidáme rajčatovou šťávu, sůl, kmín, oregano, všechen nálev z fazolí a podusíme. (Tuto masovou směs můžeme použít jako náplň pro enchiladas, tacos, burritos a ostatní mexické pokrmy, využívající náplní.) Do hotového masa přidáme fazole, za občasného míchání prohřejeme, dochutíme, dosolíme a na talíři ozdobíme strouhaným sýrem. Podáváme s tortillami nebo chlebem.

Chile con Carne je vlastně jídlo Tex-Mex kuchyně a s Mexikem má společný jen původ, v Mexiku mimo sever země se s ním skoro nesetkáte. Již před Kolumbem Indiáni Střední Ameriky si připravovali svoje sváteční jídlo chilmulli (to je v nahuatštině a znamená to paprikovou omáčku), které pak postupně metamorfovalo do dnešního texaského Chile con Carne (i ti Texasani většinou používají nahuacký výraz pro papriku - chile, termín chili je zkomolenina a používá se pro hotový pokrm, výraz chilli používají spíše Angličané).
Americké společnosti ICS (International Chili Society) a CASI (Chili Appreciation Society International), organizující soutěže ve vaření CHILI STEW ale nepřipouštějí použití fazolí a římského kmínu comino. Knihovník a kronikář ze Santa Fé Orlando Romero, zdůrazňující, že jeho předkové vařili a připravovali chile a jídla z paprik po více než čtyřista let dokonce prohlašuje, že přidání římského kmínu comino činí chile con carne nepoživatelným. Sporné zůstává dokonce i použití oregana a rajčat.
Soutěže ve vaření chili jsou opravdu impozantní, v roce 1992 navzájem soutěžilo 14 732 kuchařů a vyhrála Cindy Reed z Houstonu. Pro uklidnění sděluji, že jen hovězí bylo maso, ostatní suroviny byly práškové a granulované, její recept i s fotkou, jak drží získanou cenu je zde: http://www.chili.org/cindy.html. V každoročním listopadovém klání v Terlingua v Texasu soutěží kolem 300 kuchařů o cenu 25.000,- U.S. dollarů. Soutěží se zúčastňuje až 700 000 lidí, ať již jako diváci, ochutnávači či kuchaři.

Obrázek
Chile con Carne
Siempre remitir a mañana lo que puedes hacer hoy.
Uživatelský avatar
Manana
Kuchař
 
Příspěvky: 60
Registrován: 05 lis 2010, 08:56
Bydliště: Šumava

Re: Chile Con Carne neboli praděd gulášů

Příspěvekod drobek » 28 lis 2010, 21:49

Milej Maňano, :D víš proč tu žádné chile nebylo? Protože jsem ho sem nedal, tohle Tex-Mex a vůbec Mexické je v tomto fóru tvoje parketa. Ty víš, že Mexiko máme rádi a kuchyni taky, ale vařit Mexické umíš líp než já a vůbec, ty jsi znalec. Howgh. :ugeek:
Netroufám si říct zda s fazolemi nebo bez je správnější. To totiž neví nikdo a tak jsou to dvě různé kategorie. Třetí je z vepřového a čtvrtá z krůty.
Já sám mám radši bez fazolí, protože jinak sám se sebou doma nevydržím. :AD
A ještě něco, nikdy jsem to neviděl bez hromádky syrové cibule na sýru. To snad aby fazole fungovaly rychleji.
Ale to už je jiná kapitola. BB
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová


Zpět na Hovězí maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

x