Grilované paprikové lusky v sosu.

Povídání o paprikách, hlavně těch pálivých, obrázky jednotlivých druhů.

Grilované paprikové lusky v sosu.

Příspěvekod jiri.rucky » 28 dub 2014, 11:12

Jelikož se udělalo pěkně a dá se sedět na zahradě, pozval jsem známé na Gril Party v příležitosti svátku Jiřího. Ale jelikož všichni vědí, že jedna z nechutnějších věcí u nás je grilovaná paprika, tak ji vždy vyžadují a těší se na ni. Příprava je velmi jednoduchá, ale pracná a je nutno ji dělat v předstihu, aby se papriky řádně nacucaly sosem.
Nejlepší jsou takzvané Slovenské papriky, jsou od žluté,po červenooranžové, špičaté, když jsou akce, prodávají je v tříkilovém balení v síťce. Roztopím gril,dám rošt a naskládám papriky jednu vedle druhé a stále je obracím. Papriky se postupně opalují až do černa a není na škodu i když kůžičky popraskají. Když již jsou řádně spálené, vybírám je dřevěnýma kleštěma a házím je do igelityho sáčku. Plný sáček zavážu a nechám papriky zapařit.
Potom ještě za tepla se papriky oloupou, odstraní stopky a jádřince. Masíčko pořádně namáčím do sosu,rozložím na pekáček, jednu vedle druhé. Sos vyrobím tak, že deci vody rozvařím kostku masoxu, může být i zeleninový bujon. Přidám lžíci medu, trochu vegety, po zchladnutí rozetřený česnek a špetku pepře. Vše přeleju do zavařovací sklenice s víčkem, přidám olej a třepu, až je vše bílé a husté. Papriky namáčím a ukládám, potom zbylý sos vyleju ještě na papriky. Pekáček ještě dám na chvíli do grilu, aby sos trochu probublal a vniknul tak pořádně do masa paprik.
Nedočkavci můžou konzumovat papriky za tepla, ale gurmáni počkají až zchladnou a odleží se, nejlépe do druhého dne, pokud vydrží. I když by tyto papriky měly být jako příloha, vždy se začnou konzumovat jako předkrm, takže k nim servíruji rozkrojenou housku lehce opraženou z nakrojené strany na roštu. Na housku natírám ještě česnekovou nátěrku z rozetřeného česneku s česnekovým přáškem,lehce zředěno vodou a stejnou metodou zatřepáno v zavařovačce s olejem. Každý si dá kolik chce, někdo volí jen sos z paprik.
Uživatelský avatar
jiri.rucky
Učedník
 
Příspěvky: 4
Registrován: 13 dub 2011, 14:56
Bydliště: Frýdek-Místek

Zpět na Paprikologie

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

x