Hortobáďská krkovice

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Hortobáďská krkovice

Příspěvekod Mánek » 25 zář 2011, 16:12

Ještě chvilku zůstaneme věrní maďarské pustě v hortobáďské oblasti. Místo krkovice lze použít i jiné maso, například hovězí či skopové nakrájené na řízky, ale doma je momentálně přebytek vepřové krkovičky, proto jsem ji použil i v názvu receptu. Vlastně by byl asi vhodnější název Hortobáďské maso. Myslím, že jsem se docela zamiloval do maďarské kuchyně a že budu hledat její další radostné recepty k vyzkoušení!Jako příloha jsou použity halušky, ale vzhledem k různicím ohledně toho "jediného správného receptu" na jejich přípravu, ponechávám raději návod na jejich přípravu povolanějším...

Obrázek

Ingredience:
800 g vepřové krkovice,
2 cibule,
2 zralá rajčata,
2 zelené papriky,
4 stroužky roztřeného česneku,
2 lžíce sádla,
2 lžíce rajčatového protlaku,
hladká mouka,
1 lžička drceného kmínu,
1 lžička majoránky,
1 lžička mleté pálive papriky,
sůl


Popis přípravy:
Vykostěnou krkovičku umyjeme, nakrájíme na plátky, pomoučíme a opečeme z obou stran na rozpáleném sádle. Opečené maso vyjmeme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, pálivou papriku, rajský protlak, drcený kmín, česnek a majoránku, podlijeme horkou vodou nebo vínem a povaříme. Do horké šťávy vložíme zpět maso a pod pokličkou dusíme. Když je mäao napůl udušené, přidáme očištěnou a pokrájenou zelenou papriku a rajčata a všechno doměkka udusíme.

Tip:
Podáváme s haluškami a zapíjíme dobrým maďarským vínem.

Obrázek

HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Hortobáďská krkovice

Příspěvekod noskovice » 25 zář 2011, 16:54

Třeba Egri Bikavér, nebo jak se to víno jmenuje!! Hezký recept, opravdu.
Uživatelský avatar
noskovice
Učedník
 
Příspěvky: 22
Registrován: 06 lis 2010, 17:42

Re: Hortobáďská krkovice

Příspěvekod iva » 04 říj 2011, 11:32

Mánku, předpokládám, že halušky jsou jen z mouky a ne z brambor a mouky.
Mám v tom jaksi hokej. Pro mne jsou halušky vše, co protlačím haluškovým cedníkem. :lol:
Uživatelský avatar
iva
Grillman
 
Příspěvky: 137
Registrován: 05 lis 2010, 10:06
Bydliště: Oleška - Středočeský kraj

Re: Hortobáďská krkovice

Příspěvekod drobek » 04 říj 2011, 12:54

Jó kdybych já si vzpomněl jak oni ti maďaři říkají našim nokům, německým špeclům nebo nockeln. :roll: Všecko je to mouka, vejce a voda, protlačené do vody haluškovým cedníkem. :o Google tvrdí že to jsou gnocci. Blbost, ty jsou z bramborového.
Vždycky mně připadlo že jsou to knedlíky pro ty co se bojí že se jim opravdové rozvaří. :lol:
Dnes už špecle, noky, nockerle a to co vaří maďaři dělám taky. Už jsem se knedlíky naučil. banan;
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1937
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Hortobáďská krkovice

Příspěvekod Mánek » 04 říj 2011, 18:54

I jááááá!!! :D
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun


Zpět na Vepřové maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x