Stránka 1 z 1

Vepřové kotlety s koprovou a paprikovou omáčkou

PříspěvekNapsal: 20 srp 2012, 17:47
od drobek
Recept pochází z mé oblíbené knihy od Josepha Wechsberga, "The Cooking of Vienna's Empire". Celé jméno je Sertésborda Kapros Paprik. .
s koprem.jpg
s koprem.jpg (38.04 KiB) Zobrazeno 2589 krát

Počet porcí: 8
Ingredience
8 vepřových kotlet asi 2 cm silných, tlusté okrájené
3 PL sádla
sůl a čerstvě mletý pepř
mouka na obalení kotlet
1 1/2 hrnku jemně usekané cibule
1 stroužek česneku na jemno posekaný
3 PL sladké papriky, té nejkvalitnější co máte
l hrnku kuřecího (nebo jiného) vývaru, i z kostky
1/3 hrnku sladké šlehačky
1/3 hrnku zakysané smetany
2 rovné PL mouky
3 PL jemně usekaného kopr

Postup
Kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
Ve větší pánvi rozpálíme sádlo až se z něj začne lehýnce kouřit, na něm osmahneme kotlety 3 minuty z každé strany a položíme stranou.
Do pánve dáme cibuli, osmahneme, přidáme česnek, ještě chvilku osmahneme (zhořkl by). Sundáme s ohně, vmícháme papriku, nalijeme vývar a uvedeme do varu. V tekutině rozpustíme výpečky.
Do pánve vrátíme kotlety a na mírném plameni dusíme 1 hodinu, až je maso měkké. Pak maso vyndáme a dáme do tepla.
V hrnku smícháme šlehačku se zakysanou smetanou a moukou. Míchajíce nalijeme do pánve a mícháme, až se rozpustí a udělá hustá šťáva. Přidáme kopr, ještě promícháme, už dál nevaříme. Osolíme dle chuti.
Na talíře dáme maso, zalijeme omáčkou a můžeme ještě nějakou podávat v omáčníku.
Doporučená příloha: Noky, spatzle, rýže, konečně i poctivý český knedlík není k zahození.