Transylvánské vrstvené zelí

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Transylvánské vrstvené zelí

Příspěvekod drobek » 20 srp 2012, 18:08

Tenhle recept je z mé oblíbené knihy od Josepha Wechsberga, „The Cooking of Vienna's Empire“.
Počet porcí: 8

Ingredience
1 kg kyselého nebo marinovaného zelí
1 kg vepřového, nakrájeného na kostky
0,5 kg slaniny vcelku
1 hrnek rýže
1 velká nasekaná cibule
2 stroužky utřeného česneku
2 lžíce sladké papriky
0,5 kg polské nebo jiné klobásy na plátky pokrájené
0,5 l vývaru
1 ½ hrnku zakysané šlehačky
2 dl mléka
sůl, pepř

Postup
Zelí propláchněte vodou, kyselé zelí nechte 10–20 minut stát ve vodě ať se sníží kyselost. Vymačkejte z něj vodu a dejte stranou.
Slaninu nakrájejte na kostky, na kůži nechte tak 0,5 cm zbytek a tu nakrájejte na větší proužky. Opečte slaninu na pánvi, potom kostečky vyndejte.
Rýži povařte Asi 3 minuty, sceďte, propláchněte vodou a dejte stranou.
Maso osolte, opepřete a opečte na pánvi na tuku ze slaniny. Pak vyndejte maso a přidejte do misky s opečenou slaninou, do tuku dejte osmahnout cibulku dozlatova, přidejte česnek, znovu osmahněte. Sundejte s ohně, vmíchejte sladkou papriku a vše do misky s masem a slaninou.
Na pánvi osmahněte klobásu, opět na tuku ze slaniny, pak dejte klobásu do misky s ostatními věcmi. Do pánve vlijte polovinu vývaru, uveďte do varu a rozpusťte vše co je v pánvi přichyceno, pak vlijte také do mísy a vše řádně promíchejte.
Do zapékací mísy rozprostřete zelí, pokryjte masovou směsí a navrch dejte rýži. Zalijte směsí mléka se zakysanou šlehačkou.
Na to položte proužky slaniny s kůží, posolte, popepřete.
Zapékejte nezakryté celkem asi 1 ¼ hodiny, po hodině zalijte zbytkem vývaru.

Doporučená příloha: brambory, chléb
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Transylvánské vrstvené zelí

Příspěvekod Mánek » 21 srp 2012, 08:47

Cákryš, tohle bude bomba, a nejen kalorická! :)
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Transylvánské vrstvené zelí

Příspěvekod drobek » 21 srp 2012, 14:36

A taky dobrá, jejda. HP HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Transylvánské vrstvené zelí

Příspěvekod Mirďa » 21 srp 2012, 14:39

Chlapi nechte toho, já ještě nejedl a mám celý stůl upatlaný, jak se mi sbíhají sliny, když to tady čtu :cry:
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 277
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín

Re: Transylvánské vrstvené zelí

Příspěvekod iva » 21 srp 2012, 15:26

no a já dneska vařila k obědu:
na dno zapékací mísy plátky slaniny, na to plátky vařených brambor, posolit, na to plátky paprikové klobásy, plátky krkovičky (posolené a opepřené) a na konec kysané zelí. Zpočátku peču v troubě přikryté, po cca 45 min odkryji na dalších cca 30 min. HP
Uživatelský avatar
iva
Grillman
 
Příspěvky: 137
Registrován: 05 lis 2010, 10:06
Bydliště: Oleška - Středočeský kraj

Další

Zpět na Vepřové maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron

x