Stránka 1 z 1

Toltott Kaposzta – Vepřové zelné závitky

PříspěvekNapsal: 20 srp 2012, 18:13
od drobek
Tenhle recept je z mé oblíbené knihy od Josepha Wechsberga, „The Cooking of Vienna's Empire“.
Počet porcí: 4

Ingredience
1 kg zelí, kyselého nebo marinovaného
1 velká hlávka zelí
2 lžíce sádla
1 nadrobno nasekaná cibule
1 utřený stroužek česneku
0,5 kg mletého vepřového
1 hrnek uvařené rýže
2 umíchaná vejce
2 lžíce sladké papriky
20 dkg protlaku rozmíchaného s vodou na 0,5 l tekutiny
sůl, pepř, ¼ lžičky majoránky
Na omáčku
3 lžíce másla
2 lžíce mouky
1 hrnek zakysané šlehačky

Postup
Zelí propláchněte vodou, kyselé nechte vylouhovat 10 – 20 minut ve studené vodě, zceďte.
Ve velkém hrnci uveďte vodu do varu, vložte hlávku zelí a zvolna vařte 8 minut. Zelí vyndejte a zchlaďte, abyste s ním mohli manipulovat. Odlupujte velké listy, pokuste se je nepolámat a odkládejte stranou aby oschly a více zchladly.
Ve velkém kastrolu rozpalte sádlo, zezlátněte cibuli, přidejte česnek a znova osmahněte.
V misce smíchejte maso, rýži, vejce,papriku, majoránku, sůl a pepř.
Na prkénko položte list zelí, na něj hromádku masové směsi a od košťálu přehněte přes maso. Zahněte kraje dovnitř a rolujte.
Kysané zelí rozložte na dno kastrolu, ne něj rozložte balíčky zelných listů, těsně k sobě. Celkově by vám to mělo udělat jednu vrstvu v kastrolu. Zalijte rozředěným protlakem, přiveďte do varu a duste 1 hodinu.

Omáčka:
V menším hrnku udělejte z másla a mouky zlatou jíšku, po troškách vmíchejte zakysanou šlehačku a povařte asi 10 minut.

Na talíř dejte závitky, na to rozprostřete zelí a vše zalijte omáčkou. Já k tomu nejradši chléb a pivo.