Vepřové bakony

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Vepřové bakony

Příspěvekod drobek » 24 led 2013, 20:55

Pamatujete na lahodné maďarské konzervy bákony? Konečně se mi povedlo to doma uvařit, bohužel tomu chybí rok či dva kdy to mělo čas se uležet zakonzervované.

bakony.jpg
bakony.jpg (75.99 KiB) Zobrazeno 2822 krát


Suroviny:
500 gr vepřová plec na kostky
3 větší cibule jemně nakrájená, omáčka se necedí!
100 gr slanina na kostičky
100 gr vepřové sádlo
1 lžíce uzené papriky
1 hrnek zakysané smetany
1 hrnek mléka
1 hrnek šlehačky (smetany)
2 lžíce hladké mouky
500 gr žžampiony čerstvé nebo 300 gr žžampiony sterilované (čerstvé nakrájejte na velikost sterilovaných, ty používám já)
sůl, pepř

Postup:
Sádlo dejte rozpustit, přidejte slaninu, orestujte až začne vonět, přidejte cibuli, nechte zesklovatět.
Přidejte maso, orestujte ažž se zatáhne ze vššech stran. Pak udělejte uprostřed místo až na dno, do omastku dejte papriku a nechte chvíli "vykvést".
Podlijte vodou a pod poklicí půl hodiny duste až je maso měkké.
Přidejte žžampiony, sterilované i s nálevem, provařte.
Přilijte šlehačku a v mléce rozmíchanou mouku. Povařte až omáčka zhoustne.
Dochuťte solí a sundejte z ohně a vmíchejte zakysanou smetanu. Ta má totiž nechutnou vlastnost srazit se při varu.

Jako přílohu doporučuju tradiční noky, já dal špecle, to je v podstatě totéž.

Poznámka: Pokud máte k dispozici "creme fraiche", tak ta se dá vařit. Zajímavé je, že když jsem to nevěděl nikdy se mi nesrazila.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Vepřové maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x