Stránka 1 z 1

Vepřové koleno vařené, pečené, grilované

PříspěvekNapsal: 09 lis 2014, 15:11
od drobek
1.jpg
1.jpg (42.01 KiB) Zobrazeno 3739 krát

Autor fotky i receptu je Parles.
Z německé kuchyně.
Konečně se mi povedlo udělat vepřové koleno tak, jak jsem ho jedl v Německu! Inspiroval jsem se na německém serveru Chefkoch.de. Jde v podstatě o jednoduchý způsob úpravy, bez marinád, bez potírání, skoro bez práce

1 ks vepřové koleno - 1,5 kg
5 ks bobkový list
10 kuliček jalovce
15 kuliček pepře
1 ks cibule
kmín
sůl
voda
V hrnci si naměříme tolik vody, aby bylo koleno zcela potopené a vodu spolu s bobkovým listem, jalovcem, pepřem a rozčtvrcenou cibulí uvedeme do varu. Vodu osolíme a vložíme koleno. Zdůrazňuji – koleno až do vroucí vody! Vaříme 1,5 hodiny co nejmírnějším varem. Před uplynutím doby varu si rozpálíme troubu na 200 st.C – horní a dolní ohřev.
Koleno vyjmeme z vývaru a kůži nařízneme několika řezy na každé straně. Do celého povrchu vetřeme súl a kmín. Pak koleno položíme na mřížku podloženou pekáčem a umístíme do trouby tak, aby koleno bylo ve střední části trouby. Pečeme 1,5 hodiny, po 45 minutách koleno otočíme – to je jediná práce v této fázi vaření.
Po uplynutí doby přepneme troubu na gril na 220 st.C a grilujeme 7 – 8 minut, koleno otočíme a dáme mu totéž z druhé strany.
Jako vedlejší produkt máme výborný vývar.