Vepřové kotlety s omáčkou se šunkou a okurkami

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Vepřové kotlety s omáčkou se šunkou a okurkami

Příspěvekod drobek » 14 lis 2010, 00:09

Sertésborda Hentes Módra
Opět recept z mé oblíbené knihy od Josepha Wechsberga, "The Cooking of Vienna's Empire"

6 vepřových kotlet asi 2cm silných (celkem asi 1100g), ale zkusil jsem to s úspěchem i z kuřecích prsou
sůl a čerstvě mletý pepř
mouka na obalení
3 lžíce sádla
1 hrnek jemně usekané cibule
1 stroužek česneku, také jemně usekaný
1 lžíce sladké papriky
1 hrnek kuřecího vývaru, i z kostky
1/4 hrnku rajského protlaku (Ne kečup!!!)
1 lžička mouky
1 hrnek zakysané šlehačky (smetany)
170g vařené šunky nakrájené na nudličky (julienne) 30 x 3 x 3 mm
170g křupavých naložených okurek nakrájených julienne jako šunka

Kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce, přebytky otřepeme.
Rozehřejme velkou pánev, rozpálíme sádlo a až se z něj začne lehýnce kouřit, osmahneme kotlety, asi 4 minuty po každé straně. Pak vyjmeme a všechen tuk, až na slabý film vylijeme.
Na pánvi osmahneme cibuli, pak přidáme ještě na chvíli česnek. Sundáme s ohně a přidáme papriku, v ní cibuli dobře obalíme
Přidáme vývar a protlak, dáme zpět na oheň a uvedeme do varu. Přidáme zpět maso, přikryjeme a na mírném ohni dusíme 40 minut, nebo až je maso měkké. Během dušení kotlety jednou obrátíme.
Potom je poskládáme na ohřátou ohnivzdornou servírovací mísu, přikryjeme alobalem a dát do trouby vyhřáté na 95°C, aby se udržely teplé. (Porcelánová mísa se musí dát do studené trouby a teprve potom troubu ohřát)
V hrnku smícháme mouku se zakysanou smetanou a za stálého míchání nalijeme do pánve. Vaříme asi 2 – 3 minuty, až je omáčka hustá a hladká. Pak přidáme nudličky šunky a okurky a ještě 1 – 2 minuty povaříme. Přisolíme dle chuti.
Nalijeme na kotlety, zbytek podáváme v omáčníku.

K tomu mám nejradši těstoviny, nějaké co dobře nachytají tu máčku. Ovšem Maďaři by si dali tarhoňu, Slováci noky, Němci nockerle a Češi knedle. :AA
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Vepřové maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron

x