Stránka 1 z 1

Sépiové těstoviny s masem

PříspěvekNapsal: 22 lis 2011, 09:13
od Mánek
Našel jsem ještě půl balíčku černých sépiových těstovin, které jsem si přivezl z Itálie, a tak jsem se poradil s přítelkyní Soničkou (noskovice), která v Itálii dlohodobě žije, jak je nejlépe použít. Napsala mi tento recept, který je nejen rychlý na přípravu, ale i skvěle chutná.

Ingredience:
500 g kuřecího nebo vepřového masa,
4 lžíce strouhaného parmazánu,
800 g konzervovaných rajčat,
4 stroužky česneku,
sépiové těstoviny,
1 lžička cukru,
olivový olej,
1 feferonka,
oregano,
pepř,
sůl


Příprava:
Maso nakrájíme na proužky, česnek a chilli papričku nadrobno. Na pánvi rozpálíme olivový olej, vložíme do něj česnek, chilli papričku, podle chuti oregano a promícháme. Přidáme maso a zprudka je orestujeme. Pokud máme kousek uzené slaniny, můžeme ji nakrájet na kostičky a orestovat zároveň s masem.

Obrázek

K masu přidáme rajčata, osolíme, opepříme a dochutíme lžičkou cukru.

Obrázek

Uvedeme k varu a provaříme, dokud není maso měkké.

Obrázek

Do vařící osolené vody vložíme sépiové těstoviny a uvaříme je al dente.

Obrázek

Do hotové omáčky vmícháme nastrouhaný parmazán

Obrázek

a podáváme s těstovinami.

Obrázek

Re: Sépiové těstoviny s masem

PříspěvekNapsal: 22 lis 2011, 09:56
od Dag
to je hezky prezentovaný recept. Ale černé těstoviny se mně nelíbí. Udělám z obyčejných.
Jen se mně zdá, když se nebudeš zlobit, že je tam moc šťávy, já bych použila normální nekonzervovaná rajčata, které udělají jenom takový malý sosík.
Také se takový sosík lépe nabaluje na těstoviny.

Re: Sépiové těstoviny s masem

PříspěvekNapsal: 22 lis 2011, 10:13
od Mánek
Proč bych se zlobil? :D

Re: Sépiové těstoviny s masem

PříspěvekNapsal: 22 lis 2011, 16:18
od drobek
Dag, já rajčata z konservy používám. Proč? Protože, aspoň tady u nás a ono to bude stejné i doma, rajčata do konservy se sklízejí v době zralosti, tedy když mají nejvíc chuti.
Rajčata co koupím v krámě jsou sklizená daleko před zráním, aby vydržela dlouhý transport. Vem si to, natrhají je ve Španělsku, projdou i chemickým ošetřením, zbalí, vychladí, pak si poleží ve skladu než na ně přijde řada a pak jedou. Po silnici a kde to drncá. Pak je zas ve velkoskladu vyloží, pak zas naloží a rajčata jedou do obchodu. Kdyby je natrhali zralá, dojedou ve stavu drcených a konservovaných, ovšem bez toho obalu a potečou všude kolem.
Vím, že ani konserva není bez chemie, to už doplácíme na dnešní dobu. Pamatuju doby, kdy veškerá zelenina v zelenině k mání byly brambory, cibule,a svraštělá jablka.
Ale zpátky k tématu. Já bych doporučil použít tu konservu, a šťávu vydusit, zredukovat. A je po problému.

Re: Sépiové těstoviny s masem

PříspěvekNapsal: 22 lis 2011, 18:13
od Dag
Musím souhlasit. Je to tak, jak píšeš. Já mám trochu, pravděpodobně z dob minulých ke konzervám lehkou averzi. A také většinou používám rajská jablíčka ze zahrady. A to jak čerstvá, tak po domácku sterilované, takže nejsem soudná.
nepěstuji je sama, ale obcházím u nás na chalupě zahrádky a lidé prodávají. Já s tím potom uháním domů a co nesním nacpu do skleniček, ztrochu osolím, zasteriluji a je to.

Letos v létě se v blízkém městečku dokonce otevřel takový sobotní trh a kupovalo tam hodně lidí, právě takové ty domácké výpěstky. Moc se mně to líbilo, městečko ožilo a všichni byli spokojení. Psala jsem starostovi oslavný traktát a nutila ostatní, aby se připojili, tak doufám, že najdu trh i příští léto.