Kuře s křupavou kůžičkou a s bramborami

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Kuře s křupavou kůžičkou a s bramborami

Příspěvekod drobek » 20 srp 2012, 17:35

Tenhle recept je z America's Test Kitchen, a už mnohokrát se osvědčil.

Ingredience
1 hrnek košer soli (nebo normální) na marinádu. Košer sůl nemá co dělat s Izraelem, je to jen pojmenování hrubé krystalové soli.
1/2 hrnku cukru
1 kuře
1 kg brambor na pečení, nebo Yukon Gold
Olej ve spreji
1 1/2 PL olivového oleje
3/4 PL soli na brambory
půl osminky másla, rozměklého do pokojové teploty
pepř.

Postup
Rozpusťe košer sůl a cukr ve dvou litrech vody v hrnci, přidejte kuře a nechte v lednici tak hodinku nebo trošku víc „nasáknout“.
Pak kuře vyndejte z lázně a udělejte z něj „motýla“.
(Položte ho na prsa (ne svoje!) a vystřihněte mu páteř. Potom ho obraťte prsy nahoru a pěstí mu natlučte až se rozplácne.)
Znova ho otočte, strčte mu pod kůži máslo a pěkně ho rozmasírujte mezi kůži a prsa, ta jsou totiž poněkud sušší. Osušte papírovou utěrkou.
Brambory nastrouhejte na plátky, pekáček vyložte alobalem, postříkněte olejem, na to navrstvěte brambory, posolte.
Navrch, na okraje pekáčku, dejte drátěnou mřížku, nebo tu co máte, na to kuře kůží nahoru.
Pečte při 260°C asi 20 minut, až se kůžička začne barvit do hněda. Otočte pekáček a pečte dál, až teplota v prsou je 71° a ještě asi dalších 20 minut.
Pak kuře přendejte na prkýnko, vysušte přebytky tuku z brambor papírovou utěrkou.
Pekáček s bramborami otočte vzhůru nohama na další prkýnko nebo plech na pečení, a sloupněte z nich alobal. Tuk opět vysušte (nebo ne) utěrkou.
Vtip je v tom, že při pečení se kuře nekoupe v tuku, vypeče se tedy do křupava a všechna ta dobrota kape do brambor.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Drůbeží maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

x