Pečená husa s jablečnou, hruškovou a brusinkovou nádivkou

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Pečená husa s jablečnou, hruškovou a brusinkovou nádivkou

Příspěvekod drobek » 24 lis 2010, 00:26

Na 6 porcí:
1 husa 4,5 - 5 kg
125 g sušených brusinek
180 ml portského vína
250 ml slepičího vývaru
2 lžíce másla
1 malá červená cibule nadrobno
4 zelená jablka, oloupaná a na 2 - 2,5 cm kousky nakrájená
3 tvrdé hrušky, zpracované jako jablka
1 lžíce usekané čerstvé šalvěje
2 lžičky usekaného čerstvého tymiánu
1/2 lžičky skořice
1 hrnek (125 g) strouhanky
Na omáčku:
375 ml slepičího vývaru
1 lžička škrobu

Postup:
Husu omyjte studenou vodou, osolte a opepřete ze všech stran, tedy i zevnitř.
V kastrolu zvolna povařte víno, vývar a brusinky až budou měkké, nasáklé a zbude asi 60 ml tekutiny.
V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte cibulku a míchejte až změkne. Přidejte jablka a hrušky a vařte zvolna až to vše změkne, ale ještě neztratí tvar. (10 – 12 minut).
Vypněte plamen, přidejte brusinky, šalvěj, tymián, skořici a strouhanku, sůl a pepř, vše smíchejte.
Nadzdvihnete huse kůži na prsou, bocích, stehnech a zádech a do dutin nacpete nádivku, nikoli do břišní dutiny, jak jsme zvyklí.
Položte na záda na naolejovanou mřížku do pekáče, aby neležela v tekutině a pečte 15 minut při 220 C (425 F). Snižte teplotu na 180 C (350 F), každých 20 minut polévejte 3 lžícemi vařící vody a pečte dál, až při píchnutí nožem do stehna (té husy!) vytéká šťáva čistě nažloutlá, nekrvavá (asi 2,5 hodiny).
Přendejte husu na servírovací mísu a přikryjte na 15 minut alobalem.
Mezitím slijte tuk do hrnce, do pánve nalijte vývar na omáčku a rozpusťte do něj vypečeniny. Vařte až je toho polovina, pak za míchání přidejte škrob rozmíchaný v troše studené vody. Ono vám to zhoustne před očima. Omáčku servírujte zvlášť na stůl.
A k tomu sluší brambory
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Drůbeží maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x