Absolutně nejkřupavější, nejkřehčí kuřecí kousky

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Absolutně nejkřupavější, nejkřehčí kuřecí kousky

Příspěvekod babi » 08 pro 2010, 17:35

hrnek=250 ml

3 hrnky nízkotučné kyšky,
2 lžíce + 2 1/2 lžičky mořské soli (stolní soli méně protože víc solí),
3 lžíce Tabasco omáčky, nebo podle chuti,
1 kuře asi 900-1300 g, nakrájené na 10 přibližně stejných dílků (2 křídla, 2 stehýnka, 2 paličky a 4 kousky prsou),
1 1/2 hrnku mouky,
1/2 lžíce čerstvě pomletého černého pepře,
3/4 lžičky kayenského pepře,
1 zarovnanou lžíci prášku do pečiva,
asi 450 g rostlinného tuku,
3 lžíce výpeku ze slaniny (nemusí být),

Příprava:
Ve velké nereaktivní nádobě s vzduchotěsným uzávěrem smíchat kyšku, sůl (2 lžíce) a Tabasco. Do této směsi ponořit a dobře v ní obalit kuřecí kousky. Uzavřít nádobu a vložit do chladničky do druhého dne.

Předehřát troubu na 80°C. Smíchat mouku, 2 1/2 lžičky soli, prášek do pečiva a černý i kayenská pepř ve velkém plastickém/microtenovém sáčku. Sáček uzavřít a jeho obsah pořádně protřepat.

Z chladničky vyjmout marinádu s kuřetem. Kousek po kousku nechat okapat a obalit ho pomocí protřepání v sáčku s ochucenou moukou. Obalené kousky poskládat na talíř.

Na pánvi rozehřát rostlinný tuk a popřípadě výpek ze slaniny (na 180-190°C). Rozdělit maso na tmavé (stehna i paličky) a světlé (prsa a křidélka). Nejdříve do temně zlatova osmažit na každé straně tak 12-16 min. maso tmavé. Vnitřní teplota masa má být asi 77°C, nebo po zapíchnutí nožíků do masa, jeho šťáva musí vytékat čirá. Osmažené kousky přendat na plech vyložený hnědým papírovým sáčkem pokrytým několik vrstvami kuchyňských ubrousků. Vložit plech do trouby a kuřecí kousky udržovat teplé.

Pomocí děrované naběračky z tuku vyjmout a zahodit jakékoliv kousky z obalení kuřete. Na pánev vložit světlé maso a smažit ho tak 10 -14 minut na každé straně do tmavo zlatova. Nožíkem vyzkoušet jako předešlé kousky.

Z trouby vyjmout tmavé maso a podávat vše společně.

TIP: Recept lze znásobit pro více osob. Může se připravit dopředu a před podáváním jenom ohřát v troubě.

Je dobre nezapomenout na 5 bodu.
1, Pouzit prasek do peciva, ten nafoukne obal, ktery se stane krupavejsim.
2, Marinovat pres noc v kysce, ktera doda kureti krehkost a mirne navinulou chut.
3, Kure smazit v pokrmovem tuku s pridanim trochy vypeku ze slaniny, coz zapricini krupavost, stavnatost a lehkost
kurete s nadechem uzene prichute.
4, Smazit pokud mozno na litinove panvi, ktera udrzuje tuk stejnomerne teploty a tak se kure osmazi do hluboce zlatave barvy, ale nepripali se.
5, Smazit tmave maso zvlast od svetleho, protoze se smazi delsi dobu.

PS: Smazene kure je casto povazovano za nezdrave, avsak mnozstvi tuku co se vstreba je v podstate velice nizke. Napriklad na 16 kousku kurete se spotrebuji 2 3/4 lzic tuku, coz je 1/2 lzicky pro kazdy kousek.
aa  smazene kure.jpg
aa smazene kure.jpg (4.76 KiB) Zobrazeno 959 krát
Uživatelský avatar
babi
Kuchtík
 
Příspěvky: 41
Registrován: 05 lis 2010, 16:06
Bydliště: Ottawa

Zpět na Drůbeží maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x