Stránka 1 z 1

Treska z Trondheimu

PříspěvekNapsal: 02 lis 2014, 11:15
od drobek
1.jpg
1.jpg (45.57 KiB) Zobrazeno 2801 krát

Autor receptu i fotky: parles
Zveřejněno se souhlasem autora.

Předkládám další delikátní norský recept na pečené rybí maso pod zeleninovou krustou. Když mi toto jídlo vychvaloval majitel rybářského kempu v Norsku, vzpomenul jsem si, že už jsem to někde viděl. A doma v knihovně jsem tu kuchařku našel! Je z roku 1969 a jmenuje se Skandinávská kuchyně, autor Jindřich Roubíček. Složení surovin jsem zachoval, jen jsem poněkud upravil jejich množství.

Ingredience
750g tresčích filetů
2 ks větších karotek
200g celeru
1 ks cibule
3 PL zelené petrželky sekané
6 plátků bílého toustového chleba
200 g másla
3 - 4 PL strouhanky
sůl
pepř mletý

Postup
Cibuli nakrájíme najemno, toustový chléb na kostičky. Karotky a celer nastrouháme na hrubém struhadle. To vše vložíme do hlubší pánve, nebo kastrolu, kde jsme rozpustili polovinu másla, přidáme zelenou petrželku a směs osolíme, opepříme a promícháme. Směs lehce osmažíme za častého míchání, ale jen tak, aby zelenina lehce zavadla. Osolená a opepřená filátka z ryby rozložíme do přiměřeně velkého, máslem vytřeného pekáčku (např. Pyrex), přikryjeme zeleninovou směsí, posypeme strouhankou a pokapeme rozpuštěným máslem. Troubu rozpálíme na 220 st.C a pečeme 25 – 30 minut tak, aby krusta byla hezky opečená a křupavá.
Příloha: brambory vařené, nebo pečené