Taramasaláta

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Taramasaláta

Příspěvekod babi » 04 pro 2010, 21:21

4 porce

4 plátky bílého chleba bez kurky
1 cibule
100g odblaněných kapřích jiker (nazývají se Tarama) naložených v soli, nebo tresčích jiker, nebo červeného kaviáru, kaviáru z lososa, jiker z uzeného herinka atd.
100ml. olivového oleje
50ml. citronové štávy
mořská sůl a bílý pepr podle chuti
petrželka a plátky citronu na ozdobu

Postup
Namočit chleba ve vodě a potom dobře vymačkat. Oloupat a na jemno nakrájet cibuli a v mixéru rozmixovat s jikrama a chlebem. Pomalu přidávat olej a citronovou štávu a mixovat do hladké, ale pevné pasty.

Podávat dobře vychlazené, ozdobené petrželkou a plátkem citronu.

P.S. Řecká specialita, která se obvykle podává jako jeden z pokrmů při MEZZE, jako předkrm na toustech, nebo jako dip s plochým chlebem i syrovou zeleninou. Správné jméno je ¨Taramosalata¨ se v Řecku připravuje z kapřích jiker. Někdy se do směsi přidává i česnek a také mléko, nebo smetana a dokonce želatina. Komerčně připravená Taramosalata má ostře růžovou barvu, díky barvivům.

TIP: Nemáte-li naložené Tarama, tak odblaněné jikry asi 20 minut uvařte v osoleném vývaru.
Přílohy
tarama.jpg
tarama.jpg (6 KiB) Zobrazeno 3364 krát
Uživatelský avatar
babi
Kuchtík
 
Příspěvky: 41
Registrován: 05 lis 2010, 16:06
Bydliště: Ottawa

Zpět na Ryby a jiné plody moře

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron

x