Stránka 1 z 1

Sojové mléko

PříspěvekNapsal: 07 pro 2014, 17:33
od Mánek
Recept je od Miloška, já ho jen na jeho přání vkládám! :)

Sojové mléko, jak jsem ho velmi volně přetlumočil od krásné paní Edyty, nesmírně statečné ženy. Jestli jsou na světě ještě hrdinky, tak ona mezi ně patří.

1.1/2 kg suché sóji máčím 12 hodin. Po té vodu sliju a sóju propláchnu na sítě pod tekoucí vodou
Obrázek

2. Do hrnce dám namočenou sóju a 1 litr studené vody. Stavím na oheň a vařím po dobu 5 minut.
Obrázek

3. Stáhnu kastrol z plotny a důkladně umixuji ponorným mixerem. Tady pozor, aby byl dost silný na tuhle práci
Obrázek

4. Přidám dva litry studené vody, postavím na pomalý oheň a za déletrvajícího míchání vařím cca 15 minut. Ti, kterým čas rychleji ubíhá, vaří pouze čtvrt hodiny.
Obrázek

5. Mezi mícháním si nachystám větší mísu, nejlépe zadělávačku. Cedník a plínku. (Pro mladší ročníky: Plínka – bavlněná tkanina nikoliv pamperska).
Obrázek

6. Horkou masu pomalu přecedím přes klůcek. Zde jsem pro jistotu zavrhl výraz plínka, aby nedocházelo k tragickému komičnu.
Obrázek

7. Na dně se pomalu objevuje sójové mléko, za použití vařečky (původně to nástroj veskrze pedagogický) vytvářím lehký tlak.
Obrázek

8. Mléko přelévám do kastrolku. A teď nastala ta pravá chvíle na dochucení podle svého gusta (gustiosní – chutný, vkusný). Dávám trochu soli, dva vanilkové cukry a zahušťuji bramborovým škrobem. Na tuto porci dvě KL rozmíchané ve studené vodě
Obrázek

9, Mléko se škrobem nechám přejít varem, stále míchám! Mléko je hustější, lehce hedvábné chuti.
Obrázek

10. Horké mléko přelívám do vypařených sklinek, uzavřu, otočím, nechám „vcucnout“ víčka. Vychlazené přechovávám v lednici.
Obrázek

HP