Mrkvový dort - hrníčkový a slavnostní

patří nepostradatelně k dobré národní kuchyni

Mrkvový dort - hrníčkový a slavnostní

Příspěvekod Dag » 23 lis 2010, 13:25

Nejlepší mrkvový dort jsem jedla v košer restauraci na Starém městě.Byl voňavý, šťavnatý a každé sousto mělo jinou, ovocnou, či oříškovou chuť, ale byl také pěkné "mastný", což hned předznamenalo, že v té restaurace asi častým hostem nebudu. Jeho chuť mně ale stále "visela" na jazyku a pěkně dráždila. A tak jsem prohrabala svoji a dvě městské knihovny a objevila a vyzkoušela a s úspěchem vyzkoušela dva recepty, které s drobnou úpravou dnes předkládám.

Hrníčkový mrkvový dort
3 vejce
1/2 hrnku krystalového cukru
1/2 hrnku hrubě strouhaných vlašských ořechů
1/2 hrnku oleje
2 hrnky strouhané mrkve
šťáva a kůra z půlky citronu
1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
1 rozdrcený hřebíček
1 malá lžička soli
1 hrnek hrubé mouky smíchané s vrchovatou lžičkou prášku do pečiva
1 lžíce kakaa

V míse vařečkou prošlehám celá vejce, přidám cukr,ořechy,olej, strouhanou mrkev, citronovou šťávu, koření a malou lžičku soli a dobře promíchám.
Prosiji mouku, zamíchám do ní prášek do pečiva a pečlivě promíchám.
Naliji 3/4 obsahu mísy do vymazané a pečícím papírem vyložené dortové formy.
Do zbylé 1/4 dám 1 lžíci kakaa,promíchám a naliji na těsto ve formě.
Kakaová směs těsto nenamramoruje, ale dá mu zajímavější chuť.
Peču asi 5O minut v mírnější troubě.
Hotový dort po vychladnutí mohu přikrýt citronovou polevou, ale mohu také jen pocukrovat.


Slavnostní mrkvový dort
250g strouhané mrkve
200 g krystalového cukru
5Og strouhaných piškotů
125 g strouhaných opražených lístkových oříšků
125 g opražených strouhaných mandlí
1 lžíci na malé kousky sekaného kandovaného zázvoru
1 nastrouhaný, nebo mletý, či roztlučený hřebíček
1 lžička skořice
Z 1 citronu šťáva i kůra
sůl
6 vajec
5Og hladké mouky
1 lžičku prášku do pečiva

V míse smíchám mrkev,oříšky a mandle, drcené piškoty, nakrájený kandovaný zázvor,mletý hřebíček, citronovou kůru a šťávu sůl a skořici.
Přidám do běla vyšlehané žloutky s cukrem a opatrně vtáhnu dobře ušlehaný sníh z bílků.
Nakonec vmíchám mouku se lžičkou prášku do pečiva.
Naliji do pečícím papírem vyložené dortové formy a peču v mírnější troubě asi 3/4 hodiny.
Po vychladnutí dort opatrně rozříznu a naplním krémem. Sesadím a nakonec potřu zbylým krémem dort celý.

Krém:
250 g mascarpone
250 g šlehačky
100 g cukrové moučky
ztužovač šlehačky
1 lžíčka velmi silné kávy

Ušlehám šlehačku pěkně do husté špičky a opatrně zašlehávám mascarpone společně s cukremapo kapkách i se silnou kávou
Naposledy upravil Dag dne 28 lis 2010, 18:04, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Re: Mrkvový dort - hrníčkový a slavnostní

Příspěvekod iva » 28 lis 2010, 10:18

Dag, u krému s mascarpone ti v popisu vypadla lžička silné kávy. Předpokládám, že se též zašlehá do krému... ;)
Uživatelský avatar
iva
Grillman
 
Příspěvky: 137
Registrován: 05 lis 2010, 10:06
Bydliště: Oleška - Středočeský kraj

Re: Mrkvový dort - hrníčkový a slavnostní

Příspěvekod Dag » 28 lis 2010, 18:03

Děkuji Ivo, dopíši do krému
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6


Zpět na Moučníky a jiné sladkosti

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

x