Francouzský jablkový dort

patří nepostradatelně k dobrým mezinárodním kuchyním

Francouzský jablkový dort

Příspěvekod Mánek » 07 zář 2011, 08:09

Opět nastal den, kdy má milovaná dražší a větší polovička slavila narozeniny. Uvažoval jsem,čím bych ji překvapil - jasně, kytka a boboniera jsou samozřejmostí - a tak jsem použil recept z Labužníka, který tam kdysi vložila Pampeliška. Dort je chuťově vynikající, vypadá dobře a není ani nijak pracný. V původním receptu je do jablek přidán jeden pudinkový prášek, ovšem na kilo nastrouhaných jablek to bylo málo, jablková vrstva úplně neztuhla. Proto jsem v receptu uvedl pudinky dva.

Suroviny:
Těsto:
125 g hladké mouky,
50 g másla nebo margarínu,
50 g moučkového cukru,
1 vejce,
1/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva

Jablečná náplň:
1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek,
2 balíčky skořicového cukru,
150 ml studené vody,
2 balíčky vanilkového pudinku

Šlehačková náplň:
5 g želatiny (1 kávová lžička),
2 polévkové lžíce studené vody,
250 ml šlehačky

Na zdobení:
strouhaná čokoláda

Příprava:
Z mouky, másla nebo margarínu, moučkového cukru, vejce, kypřícího prášku do pečiva a špetky soli vypracujeme těsto. Těstem vyložíme dno předem vymazané dortové formy a dáme péci.

Přípravíme si jablečnou náplň:
Jablka oloupeme, vybereme jádřince a najemno nastrouháme. Přidáme skořicové cukry a podusíme.
Do podušených jablek přidáme pudink smíchaný s vodou a uvaříme do zhoustnutí. Ještě horkou náplň nalijeme na upečený korpus.

Připravíme si šlehačkovou náplň:
Želatinu necháme ve studené vodě nabobtnat a potom ji ve vodní lázni rozpustíme a necháme vychladnout. Šlehačku vyšleháme dotuha a opatrně zašleháme rozpuštěnou želatinu (ne horkou).

Na vychladlou jablkovou náplň navrstvíme šlehačkovou náplň a nazdobíme strouhanou čokoládou.
Pak necháme dort dobře ztuhnout (nejlépe v ledničce)

Želatinu zahříváme asi na 60°C. Nesmí se vařit!

Obrázek
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Francouzský jablkový dort

Příspěvekod jaga » 07 zář 2011, 11:32

Mánku já chci mít narozeniny u tebe, to je parádní dort HP sem nevěděla, že jsi rybář-cukrář :)
Uživatelský avatar
jaga
Grillman
 
Příspěvky: 115
Registrován: 05 lis 2010, 17:55
Bydliště: Olomouc

Re: Francouzský jablkový dort

Příspěvekod Mánek » 07 zář 2011, 12:17

Ferda mravenec, práce všeho druhu - toť mé druhé já! :AD
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Francouzský jablkový dort

Příspěvekod drobek » 07 zář 2011, 15:24

Já se taky hlásím prosím BB HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Francouzský jablkový dort

Příspěvekod jaga » 07 zář 2011, 19:01

Drobku, co kdybychomzme slavili společně, ať s tím Mánek nemá tolik práce, já se klidně podělím, třeba na nějakém příštím srazu, kdy budeš i ty banan; fčil do Strachotína vám to asi nevyjde, což? Je to Americko přece jenom trooošku daleko :) tak aspoň zdravím přes louži tebe i Aničku
Uživatelský avatar
jaga
Grillman
 
Příspěvky: 115
Registrován: 05 lis 2010, 17:55
Bydliště: Olomouc

Další

Zpět na Moučníky a jiné sladkosti

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron

x