Stránka 1 z 1

Sněhový dort Pavlova

PříspěvekNapsal: 25 led 2012, 14:03
od Mánek
Dnes nastal opět po roce ten "šťastný" výroční den, kdy mě má choť milostivě pojala za muže. :AD

No, nebylo to vloni, ani před deset lety, je to mnohem delší doba, ale přesto se jí za to snažím každoročně odvděčit. Původně jsem chtěl udělat něco jiného, ale vzhledem k tomu, že jsem měl zamražených několik bílků, šlehačce již pomalu docházel úsměv na líci i datum spotřeby, a konzerva jahod byla k dispozici také, padla má volba na tento australský dort (tak dobře, také i proto, že jsme jej ještě nikdy neochutnali). Tahle vylepšená maxipusinka má několik předností: Je rychle hotová, vypadá dobře a navíc i skvěle chutná!


Ingredience:
4 bílky,
špetka soli,
1 hrnek jemného krystalového cukru,
1 lžíce kukuřičného škrobu,
1 lžička citronové šťávy,

Na ozdobu:
1 1/4 hrnku šlehačky,
1/4 hrnku práškového cukru,
jahody nebo jiné měkké ovoce

Popis přípravy:
Bílky vložíme do mísy šlehače, nasadíme metličky a zapneme nejdříve na nejnižší stupeň. Když bílky zpění, zrychlíme otáčky a postupně do nich zašleháme 3/4 krystalového cukru. Když sníh téměř ztuhl, přidáme citronovou šťávu a došleháme do úplného zhoustnutí. Výsledkem je velmi tuhý, hladký a lesklý sníh. Do zbytku cukru vmícháme škrob a opatrně jej zapracujeme do sněhu. Plech vyložíme pečícím papírem a lžící do něj postupně navršíme sníh do tvaru kruhu, asi 20 cm v průměru a 4 až 5 cm na výšku. Od středu sníh vyhrneme kolem okraje, aby vznikla jakási plochá miska. Vložíme do trouby předehřáté na 150°C a pečeme 60 minut (nebo do zrůžovění povrchu). Poté troubu vypneme a necháme v ní dort vychladnout po dobu asi 30 minut.

Ušleháme tuhou šlehačku a vmícháme do ní moučkový cukr. Jahody zcedíme a necháme na sítku odkapat. Na vychladlý korpus, který jsme přeložili na tác, navrstvíme šlehačku, poklademe ji jahodami a můžeme podávat.

Obrázek

HP

Poznámka:
Jak všichni víme (protože jsme vzdělaní a žádní blbci! BB ), dort je pojmenován po ruské baleríně jménem Anna Pavlova, pro niž údajně tento dort vyrobil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde Anna Pavlova žila.

Re: Sněhový dort Pavlova

PříspěvekNapsal: 25 led 2012, 15:43
od drobek
Milá Věrko a Mánku, krásné kulaté výročí a oba vám ze všech sil gratulujeme. Ještě hodně společných let, ať vám sluníčko nezapadá, leda v noci, to zas jo. Mějte se moc krásně, vzpomínáme moc na Malenovice, kdo ví kdy, a jestli se ještě setkáme. Navzdory dešti a zimě to bylo krásné. Tak vám aspoň na dálku připíjíme. BB :AF BB

Re: Sněhový dort Pavlova

PříspěvekNapsal: 25 led 2012, 23:07
od Mánek
Nebuď labuť! Setkáme se určitě!!! :AD

Ale v každém případě dííííky!!! CC

Re: Sněhový dort Pavlova

PříspěvekNapsal: 26 led 2012, 06:49
od iva2111
Mánku, taky vám oběma moc gratuluju" GG

Tenhle dort znám, dělala jsem kdysi asi třikrát - moc nám chutnal. Teď, když nastřádám bílky, dělám spíš štafetky, které manžel miluje :roll: - taky velice rychlý (když nepočítám dobu na uležení) a snadný zákusek BB

Re: Sněhový dort Pavlova

PříspěvekNapsal: 11 dub 2012, 15:11
od Mánek
Já jsem jako malý miloval rakvičky, ale nějak nemám formičky, a navíc, spíš dnes preferuji řízek. HP