Stránka 1 z 1

Madlenky - Madeleines au beurre

PříspěvekNapsal: 08 pro 2010, 18:31
od babi
Na 12 kusů.
160 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 vejce
85g jemného krystalového cukru
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu, nebo pomeranče, vosku zbaveného
1 lžíce vody z růžových nebo pomerančových květů
1 lžička vanilkového extraktu
85g másla, rozpuštěného a trochu zchlazeného
práškový cukr na pocukrování

Postup:
Předehřát troubu na 190°C. Hodně vymastit ¨Madelein¨ formičky, (nebo použít silikonové), které vypadají jako mušle, nebo velké medvědí pracky. Přesít dohromady mouku s práškem do pečiva.

Za pomoci elektrického šlehače, našlehat vejce s jemným krystalovým (není-li jemný, tak ho rozmixovat) cukrem po 5–7min., až je hmota hustá a krémová. Zamíchat dovnitř extrakt, citronovou šťávu i vodu z kvetů.

Lehce dovnitř vložit po čtyřech částech mouku a máslo. Nechat těsto po 10 min. odpočinout. Opatrně lžicí naplnit formičky do 3/4 obsahu. Jemně klepnout formičkami, aby se všechen vzduch uvolnil.

Péct Madlenky po 12–15min. Uprostřed doby pečení, rotovat formičky. Vyzkoušet špejlí, je-li těsto upečené.

Vyklopit na mřížku a nechat vystydnout. Potom pocukrovat práškovým cukrem.

Tip: Nemáte-li takové formičky, tak použijte jaké máte. Avšak, čím menší formičky, tím kratší čas pečení.

P.S.: Podle Marcela Prousta, „Madeleins jsou tak přísné zvenku a tak smyslné uvnitř“…