Pečená brambora

Pečená brambora

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 19 srp 2010, 21:16

Pečená brambora

Potřebujete veliké brambory, ty největší co seženete, pro každého strávníka jednu. V Americe jsou to Russet potatoes, nebo Idaho potatoes.
Bramboru můžete péct v mikrovlnce, v troubě, ale i na grilu a, jak všichni známe z dětství, na otevřeném ohni, tedy v popelu. To ovšem udělá sice krásnou, ale nejedlou kůrku.
Pokud bramboru pečete v troubě, dělá se buď zabalená do alobalu, pak se vlhkost udrží uvnitř, nebo nezabalená, pak má krásnou kůrku. Někdo, ano, jsou i tací, jedí z brambory jen vnitřek, já ji jím i s kůrkou. Pečení v troubě trvá asi dvě hodiny, při 200°C (400°F), na vnitřní teplotu brambory 99°C.
V mikrovlnce je to rychlejší, asi 6-10 minut na bramboru. Ovšem, je to mikrovlnka, kůrky se nedočkáte.
Pokud chcete výhodu obou, tak nejdřív do mikrovlnky, brambory udělat jen "skoro" a pak na 30 minut do rozpálené trouby. A už vůbec nejlepší je předtím potřít olejem, je celkem jedno jakým, a pak do brambory vetřít krystalovou nebo košer sůl.
Na stůl se servíruje nakrojená, aby na vás žluťoučký vnitřek "zíral", do toho kousek másla, pravého, žádné náhražky a trochu zakysané šlehačky. Navrch, pro chuť i pro ozdobu třeba šnytlík, co mu někteří říkají pažitka, nebo petrželku. To je úplně základní úprava.
V jednoduchosti je krása. Někdo přidává strouhaný sýr a na chvíli do mikrovlnky, někdo rozškvařenou či osmahnutou anglickou slaninu (tady v Americe bacon, v překladu špek, ale od něj se to liší).
Někdy a někde, ve fajnových restauracích propíchnou bramboru po délce kovovým "špízem", údajně se brambora lépe propeče. Zkusil jsem, a rozdíl jsem neshledal.
Podává se jako příloha k masům, rybě, drůbeži, steakům...
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1101
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Zpět na Brambory a věci z nich

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

x