Kysané zelí

Co se nedá pod naše fóra umístit.

Kysané zelí

Příspěvekod drobek » 24 bře 2012, 20:44

Já vím, že Mánek zelí doma dělá, ale nikdy sem recept nedal a tak to zdá se musím rozpoutat.

2 ¼ kg zelí (asi dvě hlavy)
1/3 šálku soli (je-li to více bude příliš slané, i když méně, bude to "chlupaté"
2 litry studené převařené vody
Můj dodatek - kmín. Tom je dělá po polsku, bez něj.

Nejprve se ujistěte, že všechny použité nádobí na tento projekt jsou velmi čisté. Kamarád Tom dělá takhle pro svou restauraci všechno kysané zelí, a já jsem svědek, že je velmi dobré. Ne příliš kyselé, můžete přidat ocet až se to bude vařit, ale jak se to vyndá?
Nakrájejte zelí (pokud máte food procesor je tento krok maličkost) a dejte do škopku kde zelí bude kvasit. Přidejte 2 litry studené převařené vody a sůl.
Smíchejte vše dobře a pevně umačkejte. Dejte čistý talíř navrch a zatěžte tím, co používáte pro účely (vařením očištěný kámen). Zatlačte jemně, ale pevně.
Tekutina by měla vystoupit až přes talíř.Jestli ne, přidejte vodu a sůl. Zakryjte utěrkou nebo čistým plátnem, aby bylo chráněno před mouchami a prachem.
Každý den odstraňte talíř a omyjte. Pokud existuje nějaký kal nebo pěna na povrchu vody, odstraňte jak můžete lžící.
Po několika dnech ochutnejte. Začne kysnout během několika dnů a bude i nadále zrát jak dny plynou dál. Jak rychle kvasí závisí na teplotě vašeho domu (Tom to má v garáži). Mělo by být jedlé asi za sedm dní. Fermentaci zastavíte kdykoli to bude „akorát“.
Zelí dejte do do čistých sklenic a do chladničky kde vydrží dlouhou dobu.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Kysané zelí

Příspěvekod Mánek » 25 bře 2012, 06:19

Jojo, jedině s kmínem, bez něj to není ono! A taky přidávám cibuli, cca 1/4 množství zelí. :)
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Kysané zelí

Příspěvekod drobek » 25 bře 2012, 16:35

Mánku, znamená to že děláš zelí právě takhle? Já doufal že přidáš svou verzi. BB
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Kysané zelí

Příspěvekod Mánek » 25 bře 2012, 18:02

Jo, dělám takhle, jenom navíc tu cibuli. Zkoušel jsem i s panenskýma jablíčkama, i s křenem, ale nějak se to neujalo. Nám chutná klasika. :)
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Kysané zelí

Příspěvekod drobek » 25 bře 2012, 18:05

A tak to jo. Já křen ani jablka do zelí nejen nemusím, ale nechci. A cibuli? Proč ne, zkusím. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Další

Zpět na Vše ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron

x