Surimi - co to vlastně je?

Vaše zkušenosti z kuchyně, můžete zde předat začátečníkům, ale i pokročilým.

Surimi - co to vlastně je?

Příspěvekod Mánek » 13 pro 2012, 19:14

Toto pojednání nemá za účel odradit kohokoliv od používání surimi, jedná se pouze o informaci o tom, jak se surimi vyrábí a z čeho. Vzhledem k tomu, jakou dobu je v Ásii vyráběno a konzumováno bez jakýchkoli negativních účinků, nejedná se v žádném případě o něco zdraví škodlivého!

Surimi, které u nás známe hlavně ve formě tzv. "krabích tyčinek" či "krabích klepet", je název pro proteinový gel vyrobený z rybího masa. Získává se ze svaloviny ryb jejím opakovaným rozklepáváním a praním, aby se vyplavila rybí chuť, vůně, i ostatní nežádoucí látky, jako jsou ionty kovů a podobně. K výrobě 1 kilogramu surimi je potřeba zpracovat kolem 8 kilogramů ryb.

Získaná kaše z rybích bílkovin je téměř zbavena chuti i zápachu a proto je vhodná pro ochucení jinými, uměle či přírodně získanými chutěmi a vůněmi. Nejčastěji používanou rybou pro výrobu surimi je treska pollak, používají se ale i jiné druhy ryb, například žraloci nebo sardinky. Surimi vyrobené z těchto méně vhodných ryb však již musí být upravováno přídavkem dalších ingrediencí k jeho zpevnění, aby lépe uchovalo tvar. Surimi, i velmi podobný výrobek kamaboko, se vyrábí v Japonsku již od 14. století (podle údaje u Dadaly dokonce již od roku 1100 př.n.l.). Hlavním účelem bylo (a stále je) přetvoření levného rybího masa po chuťové, vzhledové i čichové stránce na podstatně dražší maso krevet, krabů, langust a jiných korýšů i měkkýšů. Levný výtažek pro ochucení surimi se získával vyvařením rozdrcených krunýřů příslušných korýšů, případně lastur různých druhů mořských mlžů. I když se v malé míře stále ještě používá i tento způsob, navrch již většinou získávají synteticky vyrobené chuti i vůně.

Výhodou takto zpracované suroviny je její velká tvárnost a pružnost, kdy již při teplotě 40°C vytváří elastická vlákna s vysokou lepivostí. Proto se daří pomocí vstřikování do různých forem a dalším tepelným zpracováním dosáhnout i tvarů přesně kopírujících krabí klepeta, krevetí ocásky a podobně. Hotové výrobky se dále ještě barevně upravují potravinářskými barvivy, aby bylo u konečného produktu docíleno co nejvěrnější podoby s originální surovinou. Surimi se využívá dokonce i při bezlepkové dietě, kdy pomáhá zlepšovat texturu, kyprost a soudržnost bezlepkového pečiva. Výrobky ze surimi mají nižší výživnou hodnotu než rybí maso, obsahují 70-80% vody, 0,2-0,9% tuku, 8-12% bílkovin a poměrně vysoké procento soli. Dodávají se zmrazené a v původním obalu mohou být při teplotě -18°C uchovány až půl roku. Protože jsou již při výrobě tepelně zpracovány, jsou po rozmražení vhodné pro přímé použití například v různých studených salátech, lze je však i dále tepelně upravovat vařením a smažením.
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Surimi - co to vlastně je?

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 13 pro 2012, 19:43

Už jsi SURIMI jedl? Dle mého mínění je to absolutne nejedly produkt. Mám velmi rád mořské produkty, ale Surimi k ním nepatří.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1123
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Surimi - co to vlastně je?

Příspěvekod Mánek » 13 pro 2012, 19:47

To víš že ano. :)

Někomu chutná, někomu ne, každý jsme nějaký. Na jeho chuť je potřeba si zvyknout, já ho třeba sním, ale nějak nutně ho nevyhledávám.
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Surimi - co to vlastně je?

Příspěvekod jednorožec » 14 pro 2012, 00:37

Nejčastěji používanou rybou pro výrobu surimi je treska pollak

Ani se nedivím. Pollack se totiž, dle mého názoru, na nic jiného nehodí. Jedl jsem ho, z nutnosti, několikrát. Vždy naprosto čerstvého. Stanovali jsme u irského pobřeží a nic jiného než pitomý pollack nám na třpytku nelezlo. Peníze bych za to nedal.
Uživatelský avatar
jednorožec
Učedník
 
Příspěvky: 23
Registrován: 30 čer 2012, 01:31
Bydliště: Anglie

Re: Surimi - co to vlastně je?

Příspěvekod Mánek » 14 pro 2012, 08:06

Jj, jde o využití ryb, které jinak nejsou nic moc poživatelné.
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Další

Zpět na Rady do kuchyně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron

x