Příprava ryb nakyselo

Vaše zkušenosti z kuchyně, můžete zde předat začátečníkům, ale i pokročilým.

Příprava ryb nakyselo

Příspěvekod Mánek » 20 pro 2012, 15:33

Před marinováním a nakládáním ryb je potřeba zbavit je kostí a zpevnit jejich maso, aby se v kyselých nálevech nerozpustilo. Malé rybky připravujeme celé, větší sfiletujeme a nakrájíme na přiměřené porce.

Ryby zbavené šupin a vnitřností řádně vymyjeme, osušíme a silně nasolíme. Natlačíme je do kameninové, porcelánové nebo skleněné nádoby a uložíme na tři dny do chladu. Maso se tím zbaví vody, zpevní a v octovém nálevu nerozbředne.

Nasolené ryby opláchneme od přebytečné soli, zbavíme žeberních kostí a na čtyři hodiny je naložíme do čisté, chladné vody, abychom je zbavili přebytečné soli. Mezitím si připravíme základní nálev smícháním 8% octa s vodou v poměru 1:1 ( díl octa na 1 díl vody). Ryby opět uložíme do neoxidující nádoby a zalijeme tímto nálevem. Dáme do chladna a necháme podle velikosti ryb (nebo porcí z nich) 1-3 dny rozležet. Po této době je z nálevu vyjmeme, odstraníme větší kosti které ještě v mase zbyly, a 30-120 minut je necháme odležet ve studené čisté vodě. Vodu několikrát vyměníme, aby se maso co nejvíce zbavilo silného octového nálevu.

Mezitím si připravíme druhý nálev a sterilujeme sklenice, do kterých ryby naložíme.

Druhý, konečný nálev:

Ingredience:
1/2 l octa 8%,
1 l vody,
0,3 l olivového (nebo slunečnicového) oleje,
4 větší cibule,
2 mrkve,
4 bobkové listy,
10 zrnek nového koření,
10 zrnek pepře,
1 lžička hořčičného semínka,
sůl a cukr podle žádané chuti

Příprava:
Bobkový list, nové koření, pepř a hořčičné semínko vložíme do nádoby, přidáme olej, zalijeme vodou a svaříme 10 minut od počátku varu. Přilijeme ocet, dochutíme solí a cukrem, promícháme a necháme řádně vychladit. Cibuli a mrkev nakrájíme na tenká kolečka a spaříme vařící vodou.

Na dno každé sklenice nalijeme trochu druhého nálevu a poklademe spařenou cibulí a mrkví. Na tuto vrstvu upěchujeme vrstvu ryb, pokračujeme další vrstvou zeleniny, vrstvou ryb až sklenici naplníme. Nakonec zalijeme nálevem, aby byl obsah ponořený a mezi vrstvami nebyly vzduchové bublinky. Sklenice zavíčkujeme a necháme odležet alespoň 4 dny v chladu.

HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Zpět na Rady do kuchyně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron

x