Povánoční chlebíček

patří nepostradatelně k dobré národní kuchyni

Povánoční chlebíček

Příspěvekod gmp » 01 led 2015, 18:24

Úvod

Jde o přepis novinového výstřižku z meziválečného období.

Postup

Píši „povánoční“, protože se na něj může spotřebovat vše, co vám od svátků ve spíži zůstalo. Bývají to často nepatrné zbytky, které i překážejí a hospodyně je přenáší z jednoho talířku na druhý. Udělejte proto chlebíček ze zbytků:
Bývá to několik ořechů, datlí, fíků, sušených meruněk, citrónát, někdy i cukrované ovoce a cukrovaná pomerančová kůra. Rozkrájejte vše na drobnější kousky, sušené ovoce, např. fíky, švestky, meruňky můžete trochu ovařit, aby byly vláčnější. Oříšky rozstrouhejte a je-li cukrová kůra úplně tvrdá, jak se často v teplé místnosti stává, rozstrouhejte ji také.

Na chlebíček můžete zadělat třeba i mouku žitnou, naprosto mu to na chuti neubere. Těsto také není třeba dělat s omastkem, stačí, když je uděláte podle tohoto předpisu:

Kvásek z ½ dkg droždí necháte vykynout a zaděláte s ¼ kg mouky, vlažnou vodou, přidáte 1 vejce, 3 dkg cukru, citrónovou i pomerančovou kůru, špetku skořice. Chcete-li více koření, přidejte ještě špetku tlučeného hřebíčku, anýzu i fenyklu. Teprve, když těsto vykyne, přimícháte připravené ovocné zbytky, uděláte podlouhlou šišku a necháte ještě chvilku kynout. Pomažete mlékem, ve kterém rozpustíte trochu cukru, upečete do červena v troubě. Krájíte teprve druhý den šikmé, hodně tenké krajíčky, které znamenitě chutnají k čaji, třeba jen lipovému.
Uživatelský avatar
gmp
Kuchař
 
Příspěvky: 67
Registrován: 10 lis 2010, 21:26

Zpět na Moučníky a jiné sladkosti

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků

cron

x