Špekáčky

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Špekáčky

Příspěvekod Mánek » 06 kvě 2016, 20:22

Recept sem dám originál, tak jak má být. Jelikož ovšem neoplývám miliony, tak jsem hovězí maso nahradil vepřovou kýtou, která je přece jen o znáňko levnější, a nepoužil jsem mouku, což možná byla chyba. Je pravda, že to nemělo přesně chuť původních špekáčků, na čemž se mi podepsal i fakt, že jsem byl nucen vynechat udící fázi, ale oproti koupeným, i těm nejlepším, pořád byly o třídu výš. :)

Suroviny na 5 kg masa:
2500 g nasoleného hovězího masa,
1000 g nasoleného vepřového libového masa,
1500 g hřbetního sádla,
200 g mouka polohrubá,
ledová voda 0,7-0,9 l

koření na 1 kg masa:
česnek třený 1/2 g,
pepř 3 g,
muškátový ořech strouhaný 1/4 g,
paprika sladká 1 g

hovězí střeva kroužková nebo vepřová střeva široká

Popis přípravy:
Proleželé hovězí maso a vepřový výřez protočíme každé zvlášť přes desku s otvory 2 mm. Hřbetní sádlo nakrájíme na kostičky 4×4 mm. Protočené hovězí maso mícháme nejlépe v kutru s částí vody, a až se vše spojí, přidáme mouku a koření rozmíchané v druhé části vody. Po spojení přidáme protočený vepřový výřez a mícháme až máme vymíchanou dobře pojivou sekánku. Do zamíchané sekánky ručně vmícháme na kostičky nakrájený špek. Směs plníme do hovězích střev a vážeme stejnoměrné kusy o hmotnosti 60 g. Pramen buřtu zavěšujeme na hole tak, aby se jeden pramen druhého nedotýkal. V předem vyhřáté udírně udíme do zlatožluté barvy přibližně 75-90 minut. Dovařujeme při teplotě vody 75-80 °C po dobu 15 až 20 minut. Po vyjmutí z kotle a okapání dáme buřty na 5-10 minut do vyhřáté udírny k oschnutí. Pak necháme volně vychladnout.



Moje špekáčky po ugrilování vypadaly takto:
Přílohy
DSCF1007.JPG
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Špekáčky

Příspěvekod drobek » 08 kvě 2016, 06:25

Tak nevím jestli se do toho pustím. Když to čtu sbíhají se mi sliny, ale té práce s tím. Navíc jako Mánek udírnu nemám.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Špekáčky

Příspěvekod Mánek » 08 kvě 2016, 18:07

Máš lokomotivu, na to přeuzení musí stačit! :)
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Špekáčky

Příspěvekod drobek » 08 kvě 2016, 20:57

Na přeuzení jo, na to ostatní jsem línej :D
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Špekáčky

Příspěvekod Mánek » 09 kvě 2016, 04:44

A tak to jo, to je horší než kdyby ti to zakazovali.
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Další

Zpět na Jiné maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron

x