Špekáčky

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Re: Špekáčky

Příspěvekod j3david » 21 bře 2017, 09:45

Protože budu brzo "zajíždět" nově poskládanou udírnu, mám v plánu toto provést na špekáčkách. K tomu bych ovšem měl dotaz. Co znamená pojem "nasolené hovězí" a "nasolené libové vepřové"? Chápu to dobře že to nakrájím na menší kousky, zasypu solí, promíchám a nějakou dobu ignoruji v ledničce? Upřesnění dotazu - kolik soli a nak dlouho ignorovat?
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Špekáčky

Příspěvekod Mánek » 21 bře 2017, 12:25

Na kilo masa: 22-25 g soli, 1 rovnou kávovou lžičku mletého cukru, dobře prohnětat, a nechat uležet dva dny. Ten cukr částečně nahradí rychlosůl (Pragandu), pokud bys použil tu, tak cukr není třeba. Rychlosoli stejné množství jako soli, nebo část rychlosoli a doplnit váhu normální solí. Tu mouku rozhodně nevynechej, líp to drží při sobě. Kdybys ji nechtěl dát, tak je třeba maso hníst tak dlouho, dokud se neuvolní bílkoviny a nezačne se lepit na ruce. Dá se na to s úspěchem použít K metla s hnětačem. Dělám takhle dušenou šunku, ale ta je nakrájená na kostky a nechávám to hníst 25-30 minut.

Ať se dílo podaří! ccc

HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Špekáčky

Příspěvekod j3david » 25 bře 2017, 17:41

Tak hotovo - dopadlo to celkem dobře. Ovšem prohodil jsem poměr hovězího a vepřového a nemaje možnost to míchat strojově a nemaje dost trpělivosti to hníst ručně dopadlo to dobře. Chutná to jako špekáčky, strukturu to má jako klobásy. Taky střívko nebylo moc tlusté - kalibr 32. Během uzení (a zejména na konci) spousta chytrých řečí se sousedy s kalíškem slivovice - no dopadlo to perfektně, pěkná sobota. Ani toho moc nezbude.
Přílohy
17521804_1510033025674414_1715636147_o.jpg
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Špekáčky

Příspěvekod drobek » 25 bře 2017, 20:09

Vypadají lahodně, gratuluju. K tomu jsem profesně nedospěl. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Špekáčky

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 25 bře 2017, 23:00

To vypadá velmi jedle. Jestli přijedeš na sraz tak už vím co by jsi mohl přivézt. banan;
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1101
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

PředchozíDalší

Zpět na Jiné maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron

x