Domácí hořčice

Domácí hořčice

Příspěvekod j3david » 30 říj 2017, 09:14

Nejsem si jistý zda to sem tak úplně patří, ale snad mne za to neukamenujete.

Toto vlastně není ani tak recept, jako spíše doporučení či tip. Na výrobu domácí hořčice najdete na internetu spoustu receptů, ale tady se pokusím dát nějaké obecné „rady“.

Takže: celý vtip je v tom, že jde o dvě základní ingredience. Jedna je základ – pevná, tvoří ji především hořčičné semínko plus něco navíc o čem bude řeč dále. Druhá složka je tekutá a její podstatou je ocet.
Objemově je to tak, že na 50 gramů pevné složky (to je jeden sáček semínek jak je dostanete koupit v obchodě) přijde asi 150 ml tekuté složky.
Tekutou složku vytvoříte tak aby ocet v ní byl asi 2 – 3 procentní. Jednoduše můžete ocet příslušně naředit vodou – tedy klasický 8% asi tak trojnásobným množstvím vody. Ocet můžete nechat i silnější, ale u takových 5 procent už má výsledný produkt sílu břitvy ... ale někdo to má rád. A teď jsme u první části tvořivého kouzlení. Ocet může být klasický kuchyňský, nebo vinný, nebo jablečný, nebo bylinný, nebo balsamikový (doporučuju!!). Místo vody můžete použít víno (bílé či červené), zajímavé je i použití piva. Prostě je zde první prostor pro fantazii a experimenty.
Pevnou složku pochopitelně logicky tvoří hořčičné semínka – světlé, nebo černé, jsou i červené. A můžete i kombinovat. Ale zajímavou variantou je přídavek nějakého množství kuliček koriandru (ten tomu dodá „mexickou“ příchuť), nebo sezamu, i pepř se dá použít.
Jak už jsem uvedl na 50 gramů pevné složky přijde cca 150 ml tekuté složky, vše nakombinováno podle vašich chuťových preferencí. Smíchat pevnou s tekutou a přes noc nechat ignorovat v ledničce. Nabobtná to.
Druhý den přidat trochu soli a malou lžičku cukru, můžete i lžíci kvalitního olivového oleje. Opět místo pro experimenty – cukr možno nahradit medem. Chcete-li mít hořčici žluťoučkou, přidejte trochu kurkumy. Vjeďte do toho lodním motorem (ponorným mixérem) a mixujte až do preferované konzistence. Kdo má rád hrubozrnou, skončí dříve. Během mixování ochutnávejte. Přidávejte soli a cukru když budete chtít. A další díl kouzlení a experimentování spočívá v tom, že můžete přidávat co vás napadne. Marný není česnek, nastrouhaný křen. Asi i zázvor by nebyl špatný, ale to jsem ještě nevyzkoušel. Teď mne napadá – mletá paprika – to musím taky vyzkoušet, zatím jsem to nedělal.
Výslednou rozmixovanou hořčici nechte asi tak den, dva rozležet. Pokud to vyjde příliš ostré, můžete naředit vodou, nebo kvalitním olejem a opětovně projet lodním motorem. Použití klasicky k párku, klobáse, masu ... ale naprosto špičkové je použití jako marinády před grilováním nebo pečením. Vlastně už ani nemusíte nic dalšího přidávat, jenom maso potřít a nechat přes noc v ledničce. Já jsem takto měl úspěch když jsem takto udělal na grilu trhané vepřové.
Výroba domácí hořčice je snadná a rychlá, chuťové variace jsou nekonečné ... a až vyzkoušíte, hořčici si už přestanete kupovat hotovou. Jo – skladování – uzavíratelná sklenice a v ledničce. Vydrží velmi dlouho, nekazí se. Vlastně se tam ani nemá co zkazit.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Domácí hořčice

Příspěvekod drobek » 31 říj 2017, 09:41

Abych pravdu řek, v Americku jsem vyzkoušel spoustu hořčic a hledal a hledal tu pro Čecha nejchutnější. Našel jsem, česká plnotučná je ta pravá, jen jí tam sehnat byl oříšek. ???
Kdysi dávno jsem pracoval ve Frutě, kde mimo jiné byla i hořčičárna. Plnili tam hořčici do jednoporcových balení, do kelímků a taky do kyblíků pro restaurace. Tam jsme chodili pro čerstvou, neuleželou, dost podobnou ostrostí Dijonské. Nic pro mne. ddd
Ale byl tam taky zásobník ze kterého stáčeli hořčici do kyblíků. Česká hořčice se totiž musí odležet, a to byl právě ten zásobník, kyblíky se plnily jen jednou za čas a v tom zásobníku hořčice odpočívala. A dál, je nesmysl co nám všichni tvrdí, že ty plastové kelímky jsou chemicky stálé. Dovolím si oponovat, kdo pamatuje hořčici prodávanou ve skle ví, že chutnala jinak. A tak jsme si hořčici stáčeli do kompotových sklenic, právě aby byla v chemicky stálém obalu. A to byla lahůdka.
Dodnes miluju normální obyčejnou českou hořčici a kdykoli pro ni sáhnu do lednice jde minimálně lžička jako mlsek do pusy. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Domácí hořčice

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 31 říj 2017, 12:30

Horcici pouzivam taky a urcite ty tve varianty vyzkousim. Co mi chybi je cas.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1101
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Domácí hořčice

Příspěvekod drobek » 31 říj 2017, 12:37

Jojo, to jsem zapomněl, nastrouhaný křen s hořčicí je doma v lednici. Hořčice je konzervant a tak křen nevyschne a zůstane jak má být.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová


Zpět na Co se kde nevejde

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků

cron

x