Bradley - automatická a poloautomatická udírna

Bradley - automatická a poloautomatická udírna

Příspěvekod Mirďa » 01 srp 2012, 21:12

bradley-digital-4-rosty.jpg
bradley-digital-4-rosty.jpg (1.62 KiB) Zobrazeno 4712 krát
bradley-digital-6-rostu.jpg
bradley-digital-6-rostu.jpg (1.45 KiB) Zobrazeno 4712 krát
bradley-poloautomat.jpg
bradley-poloautomat.jpg (1.86 KiB) Zobrazeno 4712 krát

Více informací a modelů naleznete zde.

Svěřte se se svými zkušenostmi a postřehy s tímto typem grilu. Vždyť nejlepší recenze je ta, kterou uživatelé napíšou sami a zájemcům o koupi dají možnost aspoň teoreticky zjistit co a jak.
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 288
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín

Re: Bradley - automatická a poloautomatická udírna

Příspěvekod j3david » 16 led 2013, 15:55

Ťačky-sračky kolem udírny “Bradley Clasic”.

I poté co jsem se nechal okrást od organizované bandy na dálnici mi přece jenom ještě zbylo něco peněz a s manželkou jsme se rozhodli „po Ježiškovi“ mu zkusit ještě napsat a udělat si radost zakoupením udírny. Mám zkušenost, že když se pro něco nadchnu a pustím se do výroby sám, vždy následuje druhá fáze kdy si koupím něco levného a následuje fáze třetí kdy si pořídím už něco pořádného. Takže tentokrát jsme se rozhodli že první dvě fáze rovnou přeskočíme a volba padla na udírnu „Bradley“ - má to být sofistikovaný, automatizovaný „stroj“, recenze pějí chválu, provoz prý možný i v odvětrané místnosti (!), jakýsi slavný kuchař tím vybavuje jakýsi ještě slavnější řetězec restaurací. Takže jo .... objednal jsem to u naší partnerké firmy „Svět grilů“, cena něco málo pod 16.000,- Kč, nějaké to příslušenství, koření, láky apod, suma sumárum 19.000,-, doprava zdarma. Až na tu dopravu to dopadlo dobře, patálie s doručením ale patří někam jinam než k této recenzi. Pozdní doručení vedlo k „objevu“ pokrmu který popisuju v tématu „(Ne)uzený losos který se povedl tak trochu nechtěně“ na tomto fóru, můžete si vyhledat.
Fotky sem vkládat nebudu, vše co stojí za vyfocení je na http://www.svetgrilu.cz/shop/product/ct ... ey-smoker/ a lze si také najít mnžství jiných fotek když si na googlu zadáte „udírna Bradley“.
Mirďa teda balí zásilky opravdu důkladně, to se musí nechat. Jak já nenávidím ty kupy polystyrénu! Ale ten je už od výrobce.
Po vybalení zůstaly v podstatě dva kusy – jeden menší (generátor kouře) a jeden větší – skříň vlastní udírny. Vše v černém provedení, mat, pěkné. Generátor kouře se zavěsí na připravené čudlíky na skříni, připojí se dvěma kabelama, nasadí se trubkový zásobník pilinových pelet, do skříně se vloží pár roštů, miska apod ... a je vlastně připraveno k provozu, celé to trvá 10 minut.
Skříň udírny vypadá jako taková menší lednička, je docela lehká. Doporučuju si pro ni připravit stůl, jinak při uzení polezete po kolenou. Uvnitř jsou čtyři roštové „police“, elektrické topné těleso, na dně miska na vodu a od generátoru kouře bočním otvorem zasahuje dovnitř taková „lopatička“ která před topné těleso přistrkuje speciální pilinovou tabletu. Ta jakmile ji podávací zařízení posune nad těleso začne doutnat a vyvíjet kouř. Po dvaceti minutách se pohne podávací zařízení, shodí „vydoutnalou“ tabletu do podstavené misky s vodou a nasune čerstvou. Funguje to samo, automaticky, na první pohled spolehlivě. Nahoře na skříni je lamelová klapka kterou se reguluje odtah kouře. Vše jednoduché, funkční, jasné.
Udírna má uvnitř 4 patra tvořené drátěnými rošty. Vnitřní objem je 76 litrů (prý, neměřil jsem). Existuje i verse větší – šestiroštová. Rošty lze vyndat a ponechat jenom horní a na ten zavěšovat šrůtky pomocí háčků. Háčky nutno dokoupit nebo vyrobit. Co při uzení odkape, padá na takový šikovně tvarovaný nerezový plech a je svedeno do stejné misky s vodou jako jsou shazovány vyhořelé peletky.
Spuštění se provede zapojením do sítě a vypínačem na skříni generátoru kouře. Pokud v generátoru není žádná peletka nasunuta na lopatičce, musí se dvakrát stisknout tlačítko na ruční posuv. Dále na spodním soklu udicí komory je posouvátko kterým se nastaví požadovaná teplota. Na posouvátku samotném není teplotní škála, nastavil jsem to odhadem někam doprostřed, tím se udírna ohřála na nějakých 80 stupňů (teploměr na dveřích komory), dále jsem si už teplotu doreguloval posunem posouvátka. Na toto posouvátko evidentně reaguje topné těleso které se pohybem doprava rozežhavuje, doleva tmavne. Regulace tedy není „zap-vyp“, ale je plynulá, což vidím jako výhodu. Maximální příkon uváděný v manuálu je 500 W, pro uzení na 60 st.C jsem měl posouvátko cca v první třetině, takže příkon odhadem 150 až 200 W. To docela jde. Existují i varianty udíren „digitální“ kde se to vše nastavuje na displejích, dovedu si (protože se profesionálně regulacemi zabývám) co vše lze takto nastavovat, regulovat a optimalizovat ... Zejména vyhořívání peletek. Protože posun nové peletky (a shození staré do vody) se uděje vždycky po 20 minutách, připadá mi, že zvláště při nižších teplotách kdy topné těleso není tak žhavé, to je příliš brzo a „stará“ peletka ještě není úplně vyhořelá. A protože ty peletky nejsou až tak levné, skoro bych se posnažil toto nějak zoptimalizovat. O ceně peletek a nákladech na provoz se zmíním dále.
Kouř generovaný z pilinových peletek (použil jsem olšové) je hustý, čistý, voňavý. Pokud by udírna měla stát v místnosti (například v hospodě) musí být nad ní opravdu účinný odtah. Jinak odcházející kouř je relativně chladný (závisí samozřejmě na nastavení teploty na regulaci). K dispozici je jich řada druhů: olšové, javorové, třešňové, dubové, pekan, mosquito, whiskey (!) a spousta dalších. Nutno ovšem použít originály od Bradley, zasílá je na objednávku „Svěr grilů“. Při objednávce udírny doporučuju objednat i dostatečnou zásobu peletek jinak se budete dva dny na udírnu dívat než vám přijdou. Cena peletek je podle velikosti balení, nejlevněji samozřejmě přijde největší balení 120 kusů, to je za 1200,- Kč. Tedy peletka za 10 Kč. Při konstantní době pro posun nové peletky 20 minut je to tři za hodinu a náklady na provoz 30,- Kč/hod plus něco za elektriku. Což je docela dost. Mimochodem – na stránkách Světa grilů je uváděno 25,- Kč/hod což je logicky nesmysl. Možná bys to Mirďo mohl opravit – tedy pokud digitální verse grilů nemají funci která může cyklus podávání prodloužit. A to tedy mají - protože manuál dodaný spolu s grilem obsahuje i instrukce pro digitální versi a tam jsem to našel. Stejně tak digitální verse udírny mají možnost si přednastavit ukončení procesu. Uvedené náklady na provoz jsou v podstatě fixní a neovlivnitelné. Skříň udírny je docela dobře isolovaná takže venkovní teplota asi nebude mít na spotřebu energie významný vliv. Z toho důvodu je zřejmé, že startovat udírnu kvůli nějakému ohřátí dvou klobás nemá smysl. Můj závěr tedy je - když už to spustím, tak ji musím nabouchat masem co se do ní vejde. Zabijačku asi tímto způsobem asi zpracovat nepůjde, ale dovedu si představit že do ní umístím tak 7 až 10 kg masa, případně něčeho jiného. Jinak pokud se udírna spustí, naplní se dávkovač dostatečnou zásobou peletek a seřídí se teplota, klidně můžete jít spát, do práce nebo dělat něco jiného užitečného, vše poběží jak má. Teď jsem si uvědomil že to až tak úplně bez starostí nebude, občas asi bude nutné vysypat misku s vyhořelými tabletami a doplnit do ní vodu. Nicméně je tam dost místa k umístění nějaké objemnější nádoby, takže to je řešitelné.
Takže už to poženu k závěru. Napoprvé jsem dovnitř strčil jenom nějaký ten sýr a skutečně dva páry klobásky – jenom abych to „zaběhl“. Větší uzení teprve chystám, maso je nasolené a v láku, toto povídání tedy doplním až vše proběhne.
„Outdoorově“ odolná asi nebude, nicméně v altánku po stříškou jí bude určitě dobře, asi lze použít i na verandě či balkoně – tady bude ovšem závislá na toleranci sousedů. Pršet by na ni asi nemělo – přece jenom je tam elektrika. Existuje na ni i jakýsi nepromokavý gumotextilní kryt, ale není problém ji po skončení uzení popadnout a odnést. Celé léto bych ji na dešti asi nenechal i s tím krytem.

Moje hodnocení:
Plusy – dobře definovaný, regulovaný, sofistikovaný a automatizovaný proces (to je má profesionální deformace). Čistý kouř s možností volby jeho „chuti“ použitím různých typů tablet. Není potřeba se starat o sehnání vhodného dřeva, odkornění, usušení. Práce s uzením samotným je „wash and go“. Prakticky nulová. Provoz spolehlivý, obsluha jednoduchá, myslím že v tomto vyudí i blbec. Možnost koupení dalšího příslušenství jako například už namíchané směsi na lák (nasolení) s různými příchutěmi a vychytávkami (ovšem taky ne úplně levně). Je lehká, snadno přemístitelná.
Mínusy – Jednoznačně cena udírny a náklady na provoz. Ona ta udírna není zase něco až tak složitého aby stála téměř 16 litrů v nedititální versi. Myslím že by ji bylo možno dodávat i za polovinu a to i se slušnou marží prodejce. Cena peletek taky dost vysoká, tím jsou dány náklady na provoz. Na druhou stranu – shánějte někde na topení třešni, javor nebo ořech ... zdravý, suchý, bez plísní. Více mínusů nevidím.

Celkově můžu říct že jsem už cenu skousl a jsem spokojený. Teď ještě musím začít udírnu využívat tak, aby se mi "vyplatila". Tím nemyslím jenom po stránce finanční, ale především po stránce zážitků. Po první větší udicí akci dám vědět více.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 251
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Bradley - automatická a poloautomatická udírna

Příspěvekod Mirďa » 16 led 2013, 16:51

Člověče pěkně jsi to napsal, dal jsis s tím práci a to jsem rád. Vždyť nejlepší recenze je ta od uživatelů a té se nic nevyrovná.

K Tvým poznatkům:

Na tu položku co se nákladů týká (25 kč) se samozřejmě podívám a opravím. V listopadu produkty Bradley celkem dost podražily a tak mi to asi uniklo. V podstatě to odpovídá Těm 30 korunám, když si koupíš hned velké balení.

Co se ceny týká, není to málo za udírnu a tak to prodávám běžně se slevou. Dealer pro ČR to nastavil tak jak nastavil, tak trošku monopol na tohle. Podobných zařízení víc na trhu není.

Brikety nejsou nejlevnější a to uznávám i já že je celkem mínus, být závislý na jednom výrobci, ale tak to je a stím moc neudělám. Momentálně není nikde výrobce co by je alternativně vyráběl. Hodilo by se to, ale není. Co jsem Ti ale zcela zjevně neřekl (asi dobou po vánocích ve které jsme to řešili) a trošku dost mě to mrzí, tak zákazníci co si zakoupili udírnu ve Světě grilů, mají na další nákupy briket trvalou slevu 5% na balení 48 ks a 7 % na balení 120 ks, dále dle velikosti objednávky. Takže až budeš objednávát, určitě s ní počítej!

Podávání briket po 20 minutách je nastaveno automaticky. Může se stát že se brikety vymění i když by ještě třeba 5 minut byla použitelná, ale co dealer říkal, tak je to i tak trošku schválně nastaveno. Prý proto aby nedošlo k přepalování briket a tím uvolňování nepříjemného kouře z přepálené brikety. Ovšem si myslím že by to nějk extra vliv mít nemělo, na klasickém uzáku kde doma topím dřevem je v ohništi popel pořád a jen se na něj přidává nové dříví a nic cítit není. Nevím, asi mají v Kanadě lepší nosy, nebo tvrdší normy exhalací :lol:

Většina zákazníků co si udírnu koupila si ji pořizovala s tím, že do řezníka na uzenou krkovičku, nebo klobásu chodit nebudou. Že si dají doma jednou za čas práci si koupit maso, hodit ho do láku a vyudit si doma. Tak samo udělat si klobásy, něco do mrazáku, něco do sklenek a mají na tři měsíce vystaráno a pak znova. Že aspoň ví co v klobáskách mají a chutě si dělají dle sebe. O přidané mouce, rychlosolí a podobným zvěrstvům je konec a tak vlastně mají výrobky zdravější, bez populárních éček. Ono to totiž zas tak moc nechce, lednici nebo chladnou místnost na maso naložené v láku a pár drobností na lák (voda, česnek, sůl...) U klobásek stačí dobrý mlýnek s nástavcem na střívka a ostatní pořídíš taky, střívka, maso, koření.... Takže trošku fanda uzení do řezníka fakt skoro chodit nemusí. Udírna je pro takovou tu domácí malovýrobu. Většinou se i soused přidá se svým kusem masa a udírna je plná raz dva. Ještě jsem to nepočítal jak by to vyšlo v čistých surovinách, o proti čistému výrobku koupenému u řezníka. Sakra mi tu teče slina po bradě jen si představím co by se v ní vše dalo dělat :lol:

U umístění udírny na dešti, no to by i za ty prachy byl celkem hřích i když by to snesla. Nic méně pod pergolou atd. si myslím, nebo co kdo říkal není celkem problém. V místnosti je to o tom odvětrání, to asi jo, ale opět co od zákázníků vím, otevřené okno a nazdar. Ti zdatnější si udělali nástavec s hadicí, který umístí na horní výdech udírny a hadici mají skrz zeď. Většinou co vím je to v garážích a tam často větrací otvory ve zdi jsou (benzínové výpary atd. je nutno větrat). Jinak hadici z okna ven a je to. U restaurací je to postavení pod digestoř a taky vyřešeno. Prodával jsem to do Třince, prý do restaurace a měl by to mít postavené na baru a že namontuje digestoř nad udírnu a bude se servírovat přímo z udírny na place. Že až to bude, dá vědět, tak se chystám na exkurzi! Plachta na udírnu samozřejmě je a tak pokud by to člověk musel mít na balkóně, tak to na ochranu proti vodě stačí, zpravidla na balkón až tak neprší, není li v paneláku úplně nahoře.

Závěrem, budu se těšit na další Tvoje poznatky a hlavně nějaké to foto, ať se nám sbíhají sliny na Ty dobroty.
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 288
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín

Re: Bradley - automatická a poloautomatická udírna

Příspěvekod Mánek » 16 led 2013, 17:12

Velmi hezká recenze, i Mirďova odpověď. CC
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1258
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Bradley - automatická a poloautomatická udírna

Příspěvekod j3david » 16 led 2013, 17:14

Dík za doplnění, naprosto s tebou souhlasím. Že za ceny nemůžeš je jasné. Ostatně v nabídkách jiných e-shopů je to plus-minus nějaká koruna stejné. Kdy sis ty přirážel nějakou extra marži, bylo by to na první pohled vidět. Evidentně se platí "za nápad". To samé i s peletkama. Až do toho vlítnou Číňani, tak to nabídnou za pětinu ceny, potom i originál slevní. V krátké době budu kompletovat zase nějakou objednávku spotřebních materálů (nejen pro udírnu, i pro grilování) takže tvé nabídky na slevu určitě využiju. Jen co se vrátím z mé aktuální turecké služebky. Jak jsem poznal z prvního pokusu, objednávat peletky po menším balení než 120 kusů nemá smysl. Ale jak píšu v závěru - i přes tu cenu jsem fakt spokojený, mám novou pěknou hračku a to je nejdůležitější.
Někde jsem četl že chlapi se od dětí liší akorát cenou jejich hraček :)
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 251
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Další

Zpět na Bradley

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

x