Kachna uzená na čaji
www.weber.com
1 kachna asi 2 kg, všechen tuk okrájený
Marináda:
1/4 hrnku suchého sherry
11/2 lžičky kosher krystalové soli
1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
2 zelené cibulky, nakrájené
2 hvězdy anýzu, rozdrcené
1 až 2 lžičky hrubě mletého pepře
Na udící balíček:
kus alobalu
1/3 hrnku černého čaje, lístků, ne uvařeného
5 lžic syrové rýže
3 lžíce hnědého cukru
1 zelená cibulka, po délce nakrájená
1/3 lžička mletého koriandru
Alobal s dalšími ingrediencemi zabalte do alobalu a nahoře několikrát propíchněte.
Kachnu dobře omyjte a osušte. Několikrát propíchněte kuchyňskou vidličkou. Smíchejte všechny ingredience marinády, dejte do plastikového pytle, přidejte kachnu a marinujte přes noc, nejméně 8 hodin.
Kachnu vyndejte z pytle, osušte. Udící balíček dejte přímo na dřevěné uhlí či brikety, nebo čím topíte. U plynových grilů ho dejte někam, kde je v přímém dosahu plamenů.
Kachnu položte na rošt prsy nahoru a grilujte asi 1,5 hodiny, nebo až vnitřní teplota dosáhne 82°C a při napíchnutí uniká čistá, tedy nekrvavá šťáva. Sundejte s ohně a nechte aspoň 10 minut odpočinout. Pak naporcujte a ozdobte zelenou cibulkou.
Podávejte s rýží nebo nudlemi.
Poznámka: Udící balíček pochopitelně nebude čmoudit celou hodinu a půl, ale vydá dost kouře v začátcích grilování, aby kachnu dostatečně provoněl.