Plněná krůtí prsa na grilu
Zuzana Jiříková
1 kg krůtích prsou
ostrá chilli omáčka
sůl
grilovací koření
steakový pepř
sojová omáčka sladká
sojová omáčka
žampióny
červená a žlutá paprika
anglická slanina
ostrá klobáska nebo paprikáš či jiná uzenina
ostrá bambusová párátka nebo jehly na špízy
nemusí být, ale pokud máme možnost čerstvých bylinek je dobré dát trochu bazalky, tymiánu, oregána a šalveje dle chuti
olej
Vyšší krůtí prsíčka nakrájíme na větší pláty (dvojplátek), tj. přes prsíčka nařízneme jeden plátek asi 1 a 1/2 cm, který nedořízneme do konce (asi tak 2 cm necháme) a řežeme další 1 a 1/2 cm plátek, který již uřízneme celý. Vznikne velký plát, který bez problému naplníme. Plátky opravdu velmi lehce naklepeme (nejlépe, když přes ně dáme na mikrotenový sáček - maso se netrhá a nelepí). Maso z obou stran trochu osolíme, posypeme grilovacím kořením, trochou steakového pepře. Pak již máme připraveno k plnění.
Stranu, kterou budeme plnit lehce potřeme chilli omáčkou a kapkou sojové omáčky (můžeme přidat trochu bylinek, ale nesmíme to přehnat, bylo by to hořké). Na to dáme plátek anglické slaniny, lžičku žampiónů, trochu nakrájených barevných paprik a kousek uzeniny. Uzavřeme párátky.
Připravíme si směs na potírání. V hrníčku rozmícháme asi 2 dcl oleje s grilovacím kořením, trochou sladké sojové omáčky (místo sladké sojové omáčky) může být meruňková marmeláda nebo med smíchaný s obyč. sojovou omáčkou) a chilli (ale jen trochu, aby to bylo příjemné na chuť ne na hasiče) a máme-li, přidáme trochu posekaných čerstvých bylinek. Pak již grilujeme na mírném plameni za občasného otáčení a potírání směsí, asi 30 -35 minut.
Komu nevadí sýr, může do náplně přidat kousek tvrdého sýra nebo nastrouhanou Nivu.