Kachna na roštu
Tomáš Mozer (Bunter)
1 mladá kachna
olej
pepř
citrónová šťáva
špetka rozmarýnu
50 g slaniny
sklenka bílého vína
sůl
petrželka
Kachnu rozporcujeme, odstraníme kůži a pokud možno vykostíme. Porce protáhneme nudličkami slaniny, potřeme směsí oleje s citrónovou šťávou, pepřem a drceným rozmarýnem. Maso naskládáme do misky, zakapeme olejem a necháme do druhého dne v chladu rozležet.
Asi hodinu před rožněním ho dáme do pokojové teploty. Porce rozložíme na pomaštěný rošt a opékáme z obou stran. Při otáčení potíráme zbylým olejem s kořením a citrónovou šťávou, který jsme zředili vínem. Při podávání jednotlivé porce touto směsí ještě pokapeme a obložíme čerstvou zeleninou.
Podáváme s rýžovým salátem (viz přílohy - saláty).