Kuřecí Fajitas
Americas Test Kitchen
6 lžic oleje
1/3 hrnku šťávy z limetek
1 1/2 posekané koriandrové natě, nemáte-li, nahraďte petrželkou
3 stroužky česneku, utřené či prolisované
1 lžíce Worceshire sauce
1 1/2 lžíce hnědého cukru
1 jalapeňo paprička, bez semínek a bílých žeber, nadrobno. Pokud máte rádi horké, ponechte to tam
sůl a pepř
3/4 kg kuřecích prsou, bez kosti a kůže
1 velká červená cibule, nakrájená na plátky, nedělte na kolečka.
1 velká červená paprika, nakrájená na čtvrtky
1 velká zelená paprika, taky tak
8 - 12 moučných (ne kukuřičných) tortill, asi 15 cm v průměru.
Guacamole (viz sekce příloh)
Zakysaná smetana.
Smíchejte 4 lžíce oleje, limetkovou šťávu, koriandr, česnek, worčestr, cukr, jalapeňo, 1 lžičku soli a 3/4 lžičky pepře v misce. 1/4 hrnku této marinády dejte stranou. Přidejte 1 lžíci soli a spolu s kuřecími prsy dejte do sáčku, protřepte a nechte 15 minut v chladu marinovat. Potřete olejem plátky cibule a papriky, osolte a opepřete.
Grilujte prsa na horké části grilu. Cibuli a papriky dejte na chladnou část roštu a grilujte nepřikryté, prsa asi 4 - 6 minut s každé strany, do hněda, na vnitřní teplotu 70 - 73 °C. Papriky a cibuli grilujte s obou stran 10 - 12 minut, otáčejte každé 3 - 4 minuty.
Kuře i zeleninu dejte na talíř, na nyní prázdném grilu na chladnější části ohřejte tortilly. 20 vteřin s každé strany. Tortilly nesmí být křupavé! Protože určitě nemáte dost velký gril, dělejte je postupně, odkládejte na zvláštní talíř, zakryté utěrkou.
Plátky cibule rozdělte na kolečka, dejte do zvláštní misky, přidejte papriky nakrájené po délce na 5 mm proužky, zalijte polovinou uschované marinády.
Kuře nakrájejte napříč masa na 5 mm plátky, naaranžujte na talíř kolem misky se zeleninou, pokapte zbytkem uschované marinády.
Podávejte samozřejmě s těmi tortillami, na ně si každý dá maso a zeleninu dle libosti., se zakysanou smetanou či Guacamole.