Kuřecí motýl z marinády
podle Babi
4 lžíce sherry octa
4 lžíce olivového oleje
4 velké utřené stroužky česneku
2 lžíce sladké mleté papriky, nejlépe uzené
1 lžíce hrubé mořské soli
1 celé kuře (asi 1.5 - 1.8 kg),
Ve velkém uzavíracím mikrotenovém sáčku smíchat ocet, olej, papriku a sůl (nebo v misce). Kuře upravte "na motýla". (Z kuřete vystřihnout páteř a rozložit ho naplocho prsíčky nahoru na destičku tak, že nohy jsou po stranách. Pomocí dlaní položených na prsní kosti ji zlomit a tím kuře zploštit).
Pomocí prstů opatrně uvolnit kůži od masa kuřete a to potom vložit do marinády. Uzavřít sáček a vložit jej do chladničky na minimálně 4 hodiny, nebo do druhého dne. Sem tam sáček otočit.
Předehřát gril na střední teplotu (používáte-li BBQ s uhlíky, tak ty jsou připravené, když nad nimi ve vzdálenosti asi 12 cm udržíte dlaň po 5 - 6 sekund).
Vyjmout kuře z marinády, její částí potřít pod uvolněnou kůží a zbytkem sem tam potřít při přípravě. Zbytek vylít. Kůží dolů položit kuře na gril a uzavřít poklop. Grilovat asi 15 minut, potom kuře otočit a grilovat s přikrytým poklopem dalších 20 minut. Vnitřní teplota nejtlustší části prsou má být 74°C, nebo po zapíchnutí malého nožíku šťáva z kuřete má vytékat čirá.
Doporučená příloha: jako je couscous a zeleninovým obložením.