Glazůra:
250 ml tmavého rumu,
4 lžíce ananasové šťávy,
1 lžička mletého nového koření,
2 lžíce hnědého cukru,
Kuře:
1 celé kuře,
4 lžíce jerk koření z Jamajky, http://www.labuznik.com/recept/sucha-%C2%A8jerk%C2%A8-marinada/
1/4 lžičky pomletých hřebíčků,
1/2 lžičky mleté skořice,
Postup:
Kuřeti odříznout krk a přebytečný tuk. Založit jeho křídla dozadu a pomocí kuchyňských nůžek vystřihnout hřbet. Položit ho prsama nahoru rozložené jako kniha s nohama na stranách. Pomocí dlaní položených nahoře kuřete zlomit jeho prsní kost.
V malé misce smíchat koření a posypat tím po obou stranách kuře. Vložit ho do chladničky do druhého dne.
Na mírnem ohni připravit glazůru. Ingredience asi 15 – 20 minut povařit do zhoustnutí. Odstavit a dát stranou.
Položit kuře kůží dolů a grilovat tak dlouho, až je kůže křupavá a má pěkné grilovací linky. Přenést kuře na alobalem a pečícím papirem vyloženou pánev s nízkým okrajem, potřít masitou část glazůrou, kuře otočit a potřít také kůži glazůrou. Přenést znova na gril a kuře péct do zlatova asi 20 minut. Kuře otočit, bohatě ho potřít glazůrou a péct dalších 10 minut, opět ho otočit, potřít glazůrou a péct posledních 10 minut, až je kuře hotové (vnitřní teplota má být 84°C, anebo šťáva po zapíchnutí nožíku má vytékat čirá).
Přenést kuře na destičku a nechat ho tak 5 minut odpočinout. Rozkrojit ho na porce a horké podávat s oblíbenou přílohou.
Poznámka: právě tak lze připravit v troubě na 220°C rozehřáté.
