V záchvatu noční nespavosti jsem sebou před třemi dny praštil k televizi a pustil si jako uspávadlo svoji oblíbenou TV Paprika. Kolem třetí ráno jsem byl probuzen do plného vědomí i z toho pomžourávání na obrazovku, protože tam Margó Bódi, takto maďarská zpěvačka cikánské národnosti, připravovala tento recept. Dostal jsem na toto jídlo už jenom při pohledu na jeho přípravu takový "hlad", že jsem dokonce vyskočil jako srnka - tedy mírně postřelená, asi z kulometu - a šel si napsat recept. V původním receptu byla použita kuřecí prsa rozříznutá naplocho na dva plátky, ale protože bylo řečeno, že se úprava hodí na jakékoliv "rychlé" maso, použil jsem vepřovou plec s vynikajícím výsledkem. Jen místo původní přílohy, kterou byly pečené bramborové knedlíky zabalené do plátků slaniny, jsem udělal hranolky. Ta marináda je naprosto skvělá!
Suroviny:
600 g jakéhokoliv minutkového masa na plátky
marináda:
1 opečená kapie,
2 stroužky česneku,
špetka sušeného (nebo lžíce čerstvého usekaného) tymiánu,
2 lžíce oleje,
sůl
4 špejle
Popis přípravy:
Kapii upečeme do hněda až černa nasucho v troubě nebo pod grilem, případně ji opálíme přímo nad hořákem, a vložíme ji do mikrotenového sáčky asi na 5 minut, aby se uvolnila slupka. Plátky masa nakrojíme na tři pásky a spleteme do copánků. Copánky zajistíme napíchnutím na špejle a osolíme je. Kapii oloupeme, vložíme do mixéru, přidáme k ní olej, česnek a tymián, ochutíme solí a rozmixujeme. Paprikovou kaší potřeme masové copánky a necháme je odležet. Odleželé maso zvolna smažíme na pánvi lehce potřené olejem, případně za mírné teploty na grilu.