Kuřecí prsa na grilu plněná brynzou a mangodlem
Napsal: 12 srp 2017, 12:11
Takže opět jeden recept "grilovací".
Zahlédl jsem na TV Paprika něco co mne zaujalo. Detaily jsem si nezapamatoval, ale principy ano, takže následně jsem trochu zaimprovizoval a dopadlo to náramně. Připravoval jsem pět porcí, takže suroviny na těchto pět porcí:
5 ks kuřecí prsa s kůží
Mísu mangoldu - nevím kolik toho bylo, prostě přiměřeně. Určitě by šel použít i špenát, ale ten mi na zahradě už neroste.
1 ks cibuli
dva plátky špeku nakrájený na kostičky
100 g brynzy
asi 3 lžíce nastrouhaného parmazánu.
Grilovací koření dle chuti a preferencí.
Krok 1:
Na špeku jsem si v pánvi osmahnul cibulku, přidal listy mangoldu, přiklopil a asi 5 minut dusil. Jakmile se listy mangoldu "smrskly", přimíchal jsem do teplé směsi brynzu. Ta se rozpustila, zamíchal jsem to a odstavil.
Směs vypadala takto:
Krok 2:
Kuřecí prsa jsem z jedné strany "nakrojil" po cca 1 cm tak aby řez neprošel skrz.
Takto:
Krok 3:
do řezů jsem vpravil mangoldově-brynzovou směs včetně kostiček cibule a špeku.
Navrch posypáno grilovacím "rubem" na drůbež který jsem si přivezl z americka a který mi chutná. Asi zde možno popustit uzdu fantazii, použít jakékoliv jiné koření. Solit opatrně, brynza je už dost slaná.
Takto je to připraveno ke grilování.
Krok 4:
Na dobře rozpálený gril jsem položil kůží dolů takto připravené prsíčka a ponechal asi 4 minuty (až se kůže pustila grilu). Nevím, možná je možné tento krok vynechat, ale popisuju jak jsem to udělal já.
Krok 5:
Překonfiguroval jsem gril na nepřímé grilování, teplotu seřídil na nějakých 180 st.C. Prsíčka jsem dal do pečících misek a umístil na zvýšený rošt.
Takto přiklopeno a ponecháno v grilu dalších cca 30 minut. Kupodivu to pustilo dost šťávy která potom zamozřejmě byla použita na brambory. Pět minut před koncem posypáno nastrouhaným parmazánem.
A tady je výsledek s vařeným bramborem (miluju vařené brambory), k tomu se dost hodil i bulharský tarator.
Úspěch všeobecný.
Napadají mne varianty:
- špenát místo mangoldu
- místo brynzy třeba niva, olomoucký tvarůžek, ale i třeba nějaký žervé sýr, nebo tvaroh
- pohrát si s kořením
- místo kuřecích prsou třeba kachní nebo krůtí, vůbec místo drůbeže použít třeba vepřové karé.
Dobrou chuť.
Zahlédl jsem na TV Paprika něco co mne zaujalo. Detaily jsem si nezapamatoval, ale principy ano, takže následně jsem trochu zaimprovizoval a dopadlo to náramně. Připravoval jsem pět porcí, takže suroviny na těchto pět porcí:
5 ks kuřecí prsa s kůží
Mísu mangoldu - nevím kolik toho bylo, prostě přiměřeně. Určitě by šel použít i špenát, ale ten mi na zahradě už neroste.
1 ks cibuli
dva plátky špeku nakrájený na kostičky
100 g brynzy
asi 3 lžíce nastrouhaného parmazánu.
Grilovací koření dle chuti a preferencí.
Krok 1:
Na špeku jsem si v pánvi osmahnul cibulku, přidal listy mangoldu, přiklopil a asi 5 minut dusil. Jakmile se listy mangoldu "smrskly", přimíchal jsem do teplé směsi brynzu. Ta se rozpustila, zamíchal jsem to a odstavil.
Směs vypadala takto:
Krok 2:
Kuřecí prsa jsem z jedné strany "nakrojil" po cca 1 cm tak aby řez neprošel skrz.
Takto:
Krok 3:
do řezů jsem vpravil mangoldově-brynzovou směs včetně kostiček cibule a špeku.
Navrch posypáno grilovacím "rubem" na drůbež který jsem si přivezl z americka a který mi chutná. Asi zde možno popustit uzdu fantazii, použít jakékoliv jiné koření. Solit opatrně, brynza je už dost slaná.
Takto je to připraveno ke grilování.
Krok 4:
Na dobře rozpálený gril jsem položil kůží dolů takto připravené prsíčka a ponechal asi 4 minuty (až se kůže pustila grilu). Nevím, možná je možné tento krok vynechat, ale popisuju jak jsem to udělal já.
Krok 5:
Překonfiguroval jsem gril na nepřímé grilování, teplotu seřídil na nějakých 180 st.C. Prsíčka jsem dal do pečících misek a umístil na zvýšený rošt.
Takto přiklopeno a ponecháno v grilu dalších cca 30 minut. Kupodivu to pustilo dost šťávy která potom zamozřejmě byla použita na brambory. Pět minut před koncem posypáno nastrouhaným parmazánem.
A tady je výsledek s vařeným bramborem (miluju vařené brambory), k tomu se dost hodil i bulharský tarator.
Úspěch všeobecný.
Napadají mne varianty:
- špenát místo mangoldu
- místo brynzy třeba niva, olomoucký tvarůžek, ale i třeba nějaký žervé sýr, nebo tvaroh
- pohrát si s kořením
- místo kuřecích prsou třeba kachní nebo krůtí, vůbec místo drůbeže použít třeba vepřové karé.
Dobrou chuť.