Kuře grilované pod cihlou
Steven Raichlen
4 kuřecí prsa, bez kůže a kostí, jedno na osobu.
Marináda:
1 lžíce krystalové mořské soli
1 lžička drceného pepře, tedy ne na prášek rozemletého
1/2 až 1 lžička drcených chilli papriček
1 lžíce rozdrceného česneku
1 lžíce čerstvé jemně usekané rozmarýny
1/4 hrnku čerstvé citrónové šťávy
1/4 hrnku dobrého olivového oleje
Dále potřebujete:
4 čisté cihly zabalené do alobalu
2 hrnky dubových odštěpků, na hodinu namočených do vody na kouřový balíček
Odkrájejte vše tlusté z kuřecích prsou. Pořádně okořeňte ze všech stran solí, pepřem a chilli papričkami. Potřete česnekem, posypte rozmarýnem. Dejte vše do skleněné nebo plastikové misky, zalijte citrónovou šťávou a olejem, marinujte v lednici asi 30 minut, při tom několikrát otočte.
Rozehřejte gril, namažte rošt olejem. Kuře na něj položte našikmo (aby to nepropadlo). Na každé položte cihlu, ona by asi stačila jedna cihla na dvě prsa. Vedle položte kouřový balíček, co to je je popsáno v sekci rady. Pokud grilujete na dřevěném uhlí, můžete namočené odštěpky dřeva nasypat přímo na uhlí.
Po 1 1/2 - 2 minutách prsa pootočte, aby to udělalo mřížku, grilujte 3 - 5 minut po každé straně.
Nejlépe to chutná na salátu, lehce zalitým citrónovou šťávou a olivovým olejem, nebo nějakou vinaigrette.