[color=#0000FF]Thajské barbecue kuře[/color]
Thomas Robson:"Entreé to Asia" recepty ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 86, 1998, thajská kuchyně.
1 středně velké kuře"na motýla" (viz níže)
Na kořeněnou pastu:
2 lžičky / 10 ml celého pepře
1/4 až 1/2 lžičky (1 - 2 ml) římského kmínu (cumin)
2 lžičky / 10 ml hrubé soli
1 lžíce / 15 ml hrubě nasekaného koriandrového kořene
2,5 cm čerstvého oddenku kardamomu, nebo 1 lžička drceného kardamomu
1 cibule šalotka
7 stroužků česneku, rozmačkaných
Na ochucení:
1 lžička hnědého cukru
2 lžíce / 30 ml rybí omáčky
šťáva z 1 citrónu
3 lžíce rostlinného oleje
Připravíme si všechny suroviny, abychom je měli pohotově po ruce. V třecí misce, hmoždíři nebo v kuchyňském robotu rozetřeme ingredience na hrubou "kořeněnou pastu". Smícháme připravenou pastu s "na ochucení". Z kuřete odřízneme přebytečnou kůži. Takto upravené kuře marinujeme v připravené směsici nejméně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
Rozehřejeme gril a kuře na středním plameni pečeme asi 35 - 40 minut, až z něj po píchnutí nevytéká růžová šťáva.
Sundáme s grilu, přikryjeme alobalem a necháme asi 10 minut odpočinout. Pak porcujeme a podáváme.
Poznámka: Kuře na motýla: vystřihneme páteř a kuře rozlomíme v prsou naplocho.