Kdysi jsme měli na lodi portugalské číšníky a ti, když už měli mezinárodní, nebo německé kuchyně plné zuby, tak si ve volném čase uvařili sami. Dával jsem pozor, tak můžu dát k dispozici jejich recept na čočku. Tak tedy: čočku uvařili a lehce posolili. Na pánvi na olivovém oleji osmahli ještě trochu pokrájené slaniny, přidali nadrobno nakrájenou cibuli a nechali ji zpěnit a změknout. Odstavili a nechali zchladnout tak, že se dalo do oleje bez úrazu ťuknout prstem. Pak přimíchali mletý pepř a mletou uzenou papriku - sladkou i ostrou. Obsah pánve smíchali s čočkou a podávali s vejcem natvrdo, klobáskou, nebo uzeným. Na stole byla ještě karafa s octem a mísa sezonního zeleninového salátu. Zvali mne ke stolu a já rád pozvání přijímal. Tak - tohle je ale pořádné a syté jídlo a ne něco malého po svátcích, tak se omlouvám!